OD pandemije se fudbal najbrže oporavio u Južnoj Koreji. U prvenstvu koje je trebalo da počne 29. februara, ovog vikenda se igra već treća runda. Kako, za Novosti", kaže Dejan Damjanović, centarfor Daegua, atmosfera nije ni nalik onoj iz prošle sezone, kada su bile krcate tribine i svuda sjajni ambijenti, ali najbitnije da se lopta kotrlja.

Stadioni su za publiku zasada zatvoreni, ali da nije bilo nekih individualnih incidenata, postojala je mogućnost da i po tom pitanju Koreja popusti.

- Tinejdžer zaražen virusom korona nekoliko dana je posećivao klubove, u kojima je prenosio bolest, najviše turistima - otkrio je Damjanović ključni razlog zbog koga su tribine ostale zaključane. - Procurila je informacija da je Savez bio spreman da već od ovog kola da "zeleno svetlo" navijačima, ali posle ovog događaja preporuka stručnih ljudi bila je da se od toga odustane. Međutim, ako se ne otvore novi problemi, u mom Daeguu se nadaju da bi priliv novca od karata mogao da stigne već od gostovanja Seula u šestom kolu, 14. juna.

DESNI PALAC ZA MEDICINARE NAUČNICI, doktori, i ostali medicinski radnici Južne Koreje, danonoćno su radili na sprečavanju širenja pandemije. Fudbaleri su našli način kako da im se "oduže". - U znak zahvalnosti, klubovi su postigli usmeni dogovor da igrači postignute golove slave podizanjem palca desne ruke, što se praktikuje - kaže Damjanović.

Postepeno, strpljivom taktikom, fudbal u Južnoj Koreji dobija bitku. Rezultati su ove sezone u drugom planu, ali nije naodmet spomenuti kako je ko uspeo da se snađe.

- Čudno je igrati mečeve bez publike, pogotovo što su stadioni u Koreji savremeni i poprilično velikih kapaciteta. Više me ovo podseća na prijateljske utakmice, jer ne postoji uticaj sa tribina. U nekim trenucima je i smešno, kada čujem trenera protivničke ekipe kako menja postavku. Ipak, sve se odvija po planu, nema velikih rezultatskih iznenađenja.

Život u fudbalu, i van njega, po mnogo čemu počinje da liči na život. Lepo vreme izmamilo je mnoge iz svojih domova. Oseti se na svakom ćošku kako kandže korone popuštaju.

- Korejcima je po rođenju usađen jak nacionalni karakter. Veoma su odgovorni i disciplinovani. O kolektivnom duhu da i ne govorim. Ipak i kao takvi, nisu mašine, i nije im uzeti za zlo ako nekad pogreše - kaže 38-godišnji Damjanović, koji za Daegu verovatno odrađuje poslednju igračku sezonu u karijeri.

Na sportskom planu, Daegu je bez pobede, ali isto tako i poraza, pošto ima dva remija. U odnosu na prošlu sezonu, kada je zadavao probleme vodećima Jeonbuku i Ulsanu, sada bi trebalo da je mnogo jači.

- Previše napeti smo otvorili sezonu sa Inčonom. Trebalo je da ga dobijemo, ali kao da smo sagoreli u našim namerama. Pripreme za tu utakmicu protegle su se na više od četiri meseca, pa razumem što maksimum nije pružilo nekoliko naših mladih igrača, koji se bore i za mesto u reprezentaciji - završio je nekadašnji crnogorski reprezentativac i napadač Železnika, Voždovca, Bežanije i kineskih timova.

NEMA POZDRAVLjANjA I PLjUVANjA

ZA tekući južnokorejski šampionat važe posebna pravila, usled rizika od korone.

- Fudbalski savez je zabranio pljuvanje po terenu, korišćenje iste flašice sa vodom, pozdravljanje pre utakmice... Takođe, nije dozvoljno zajedničko tuširanje, grljenje kada se slave pogoci i slično - ističe iskusni napadač.