Maja Noveljić Romčević: Valerija mi se uvukla pod kožu

Tatjana LOŠ

09. 12. 2011. u 13:07

Sa glumicom o ulozi u seriji „Žene sa Dedinja“, TV novelama, saradnji sa suprugom...

ROĐENA Podgoričanka... Sa adresom u Beogradu... Neretko je važila za hrvatsku glumicu. Kockice su se ređale tako da je Maja Noveljić Romčević do slave na „domaćem terenu“, stigla tek nakon što je „pobedu izvojevala u gostima“.

Osim što je bila prva srpska glumica koja je zaigrala u hrvatskoj telenoveli, Maji je uloga strastvene Gogice u seriji „Ljubav u zaleđu“ bila talična i za angažmane u Srbiji:

- Verujem da se sve dešava s razlogom, pa je tako i moja karijera išla krivudavom linijom. Da mi je sve padalo s neba, verovatno bih se manje radovala svakoj novoj pobedi.

Ni Valerija iz serije „Žene sa Dedinja“ (TV Prva) joj nije pala s neba, pa joj se zbog toga iskreno obradovala. Ova junakinja ju je odmah osvojila dobrotom, a potom i nizom šarmantih mana, koje je, kaže, čine prepoznatljivom i prisnom:

KAZNA ZA OFSAJD
* Ima li sreće u spoju ljubavi i mržnje? A šta se dešava kad se ljubav nađe u „zaleđu“?
- Ne verujem da od ljubavi i mržnje, osim u romanima, može da se napravi srećan spoj. Mržnja je, pre svega, autodestruktivna. Čovek koji mrzi, sebi uskraćuje sva druga osećanja, a ljubav je radost davanja bez zadrške. E, kada se ljubav nađe u „zaleđu“ ili ofsajdu, sledi - kazneni udarac.

- U njenoj jednostavnosti je njena izuzetnost. Valerija mi se uvukla pod kožu, jer spada u one likove koje odmah zavolite i sa uživanjem radite.

Između sebe i Valerije precrtava znak jednakosti kada govori o kulinarskom entuzijazmu i načinu na koji rešavaju probleme, ali joj je zato bliska njena požrtvovanost kada je porodica u pitanju.

* Da li ona može da se nazove prototipom srpske domaćice ili je, ipak, daleko od toga?

- Verovatno postoji nešto što je svuda jednako prepoznatljiva pozicija žene koja se odrekla sebe, zarad porodice. Međutim, ono što je razlikuje od srpskih domaćica jeste činjenica da je Valerija mogla sebi da priušti izbor - da se posveti isključivo brizi o porodici. Kod nas, nažalost, većina žena nije uvek u situaciji da bira. Ili je bez posla zato što ne može da ga nađe ili uz obaveze koje ima kod kuće mora još i da radi kako bi doprinela egzistenciji porodice.

* Valerija vas je udaljila od uloga preljubnica, ljubavnica... u kojima smo navikli da vas viđamo. Jeste li se obradovali zbog toga, s obzirom na to da su vas obasipali pitanjem - zbog čega uvek igrate „te“ i „takve“?

- Sebe vidim kao glumicu koja može da odigra mnogo toga, potpuno različitog. Iako televizija traži i prepoznatljivost glumca, ne volim da upadam u „fah“. To što je Valerija sušta suprotnost „tih“ i „takvih“ žena koje sam igrala, bila je dodatna radost i izazov za mene. Činjenica da je odmah prihvaćena govori da publika od glumca ne očekuje uvek isti tip uloga.

n Nakon „Ljubavi u zaleđu“ učestvovali ste u kreiranju „Ljubavi i mržnje“ (Pink). Šta „trijumfuje“ u vašim sećanjima na ovu seriju?

- Uloga Zdenke, koju je sjajno napisala Vida Crnčević, divna saradnja s glumcima, rad sa jednim od naših najboljih TV reditelja i suštinskim poznavaocem televizije - Slobodanom Šuljagićem... učinili su mi divnim sećanje na ovu priču. Možda, ipak, najviše trijumfuje to što je serija završena u trenutku kada su i publika i ekipa očekivali nastavak.

* Jeste li, bar na početku, imali dilemu da igrate u TV noveli ili ovaj žanr vrednujete kao i svaki drugi?

- Nikada nisam imala dilemu da li da igram u TV novelama. Ko je na njima radio sigurno je izašao bogatiji za neprocenjivo iskustvo. Rad na „Ljubavi u zaleđu“ mi je doneo niz izazova i nepoznanica koje sam morala da savladam: prvi put sam dobila tako veliki glumački zadatak, prvi put sam za šest meseci snimila 175 epizoda, prvi put istovremeno igrala dva lika, prvi put sam se odvajala od porodice. Za igranje neke uloge, glavne vodilje su dobar tekst i ekipa koja zna posao. Ne volim predrasude, ni po pitanju žanra, jer zapravo govore o zloj volji i snobizmu, neki put i o neznanju.

* Da li su na vidiku neki novi dobar tekst i ekipa?

- Glumački posao je 80 odsto iščekivanja i nadanja. Ostatak odlazi na - ostvarenje tih nada. Trenutno sam u fazi nadanja. Glumac zapravo ne planira svoju budućnost, već to rade drugi u njegovo ime. Planiram da mi bude lepo, radila ili ne.

* Mada ste bili jasni da sa suprugom Nebojšom Romčevićem imate zajednički život, ali odvojene poslovne puteve, ovaj stav nije na snazi od saradnje u seriji „Mešano meso“. On je napisao tekst, vi ste glumili. Šta je uticalo da promenite odluku?

- Na početku karijere mi je bilo važno da podršku koju dajemo jedno drugom u poslu ne zamućujemo zajedničkim radom. Uspeli smo u tome, pa je taj stav prestao da važi. A, sudbina „Mešanog mesa“ je i dalje zagonetka za mene - pušten je pilot koji je imao odličan odjek, ali se na tome završilo. Ipak, verujem da će serija naći svoje vreme i mesto i da ćemo nastaviti sa radom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije