DRUGI Sabor violinista Srbije biće održan, kako je i planirano pre proglašenja epidemije virusa korona, od 14. do 16. avgusta u Pranjanima. Organizatori očekuju da će manifestacija, koju je lane posetilo oko 50.000 ljudi, ove godine privući oko 100.000 ljubitelja violine iz čitave Srbije.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zakazao je sastanak Saborskog odbora koji bi trebalo da se održi tokom ove sedmice, a tada će i zvanično početi pripreme za drugi Sabor violinista Srbije.

- Predložiću Saborskom odboru da krenemo u kampanju peške, što znači od sela do sela, od grada do grada, i pokažemo ko smo, ispred zadruge, ispred doma kulture, na trgovima širom naše Šumadije i Srbije - rekao nam je čuveni reporter Gvozden Nikolić, idejni tvorac Sabora. - Ne treba nam ništa, samo dve klupe da se odmorimo na svaka tri sata. Ja ću biti na čelu svite, da pozdravim narod i pozovem ga u Pranjane. Krenuo bih od onog Miloševog hrasta u Takovu i pranjanskog čardaka, nemamo mi novca za velike i čudesne promocije, a i ne treba nam. Imamo samo dušu i violiniste koji “kidaju”. Verujem u našu kampanju, punu ljubavi, lepih reči i bez politike.

Zasada još nije poznato kada će biti održan Sabor trubača u Guči, kao ni ivanjička “Nušićijada”. Za trubačku feštu postojale su opcije da se odloži za oktobar ili da se čak pomeri za narednu godinu. Povoljna epidemiološka situacija sa virusom, međutim, verovatno će usloviti da i ove manifestacije budu održane u ranije zakazanom terminu, pa će tako Sabor u Guči, po svemu sudeći, saboraše dočekivati početkom avgusta, odnosno od 6. do 9. avgusta.

Prema našim saznanjima, organizatori ove tri najveće manifestacije dogovarali su se o zajedničkoj kampanji, koja bi trebalo da počne ovih dana.