VRNjAČKA BANjA – Iako se spekulisalo da će veliki festivali u Srbiji biti otkazani ili ugašeni, izjava premijerke Ane Brnabić da se "Egzit" festival odloži za avgust ove godine, dala nam je apsolutno uverenje da će "Lavfest" u Vrnjačkoj Banji biti održan onda kada je prvobitno i planirano, od 6. do 8. avgusta.


Ovo su u Saopštenju dostavnjenom medijima poručili organizatori vrnjačkog "Lavfesta" dodajući da je festival koji je pobrao brojne nagrade u regionu, spreman da svoje četrnaesto izdanje dočeka čak i u promenjenom formatu.


- Držimo se zakazanog datuma od 6. do 8. avgusta. Potreban je jasan stav države o tome kako i pod kojim uslovima je moguće organizovati tako veliku manifestaciju. Pomeranje ili otkazivanje pred sam događaj značilo bi gašenje festivala koji već 15 godina gradi svoj imidž i reputaciju – kaže Marko Vukomanović, jedan od osnivača "Lavfesta".


Organizatori pored ostalog dodaju da su pre ekonomske računice najvažniji životi, sigurnost i bezbednost svakog posetioca i izvođača i zato smatraju da je zvaničan stav i dogovor sa nadležnim državnim institucijama o formatu održavanja festivala za ovu godinu jedini odgovorni potez prema njihovim gostima.


- Imamo potpisane ugovore sa izvođačima, i većinu smo već platili. Takođe, prodato je i rezervisano više od 4.000 karata i ako se festival ne održi, očekuje nas refundacija ili neki sličan model. Sponzori sa kojima su potpisani ugovori sada su neizvesni – dodaje Vukomanović. - Jedini novac koji nam ostaje je novac zarobljen kod izvođača. Kada se izvođačima plati deo ugovora, oni zadržavaju novac i oni mogu samo da nam daju drugi termin sledeće godine, ali mi tada možda nećemo moći da održimo festival.U vreme festivala, kao i nekoliko dana pre i posle, ističu organizatori, Vrnjačka Banja beleži daleko veći broj noćenja, a samo prethodne godine tokom "Lavefesta" inkasirala je rekordnih tri milona evra.


Pročitajte još: VELIKO INTERESOVANjE ZA „LAVFEST“: Banja gotovo rasprodata


- Upravo zbog toga se sa lokalnom samoupravom zalažemo da u što kraćem roku dobijemo jasne smernice – naglašava Vukomanović. - Pozivamo nadležne institucije da zajedno kreiramo plan koji će, uz ispunjavanje svih propisanih zdravstvenih i bezbedonosnih standarda, pomoći da sačuvamo letnju sezonu u Srbiji i da motivišemo mlade da umesto odlaska van zemlje posete Vrnjačku Banju i "Lavfest".