U SELU Leskovac Kolubarski kod Lazarevca, udaljenom 40 kilometara od centra Beograda, na svom imanju vreme u izolaciji provodi čovek koji je rodni kraj svojim pesmama proslavio širom bivše Jugoslavije. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bio je sinonim za vrhunsku narodnu muziku i dobar štimung, a njegovi hitovi "Rado, lepa Rado", "Oženjan sam, kao momak živim", "Oj Milice, čobanice", "Nisam majstor da napravim bure" neretko se mogu čuti i na popularnim mestima u kojima se okuplja i izlazi današnja mladež.

Svi ga znaju kao čoveka punog energije koji nikada ne miruje i uvek je spreman na akciju, ali je vanredno stanje primirilo mladalački duh Andrije Ere Ojdanića, čuvenog estradnog umetnika sa obronaka najpoznatije srpske planine Zlatibora.

- Sve ovo je dosta promenilo moj način života, jer sam navikao da žurim i samo žurim... Sada je situacija drugačija i moram se privići na nju - priča popularni Zlatiborac za "Novosti". - Ipak, pošto mi je imanje veliko, tu uvek ima dosta posla. Uspeo sam i "slatko" da se odmorim i naspavam, što mi se odavno nije desilo.

U Erinom slučaju, izolacija je korisna iz više razloga, iako je povod za nju svakako loš.

7 MILIONA PREGLEDA NA "JUTJUBU" POČETKOM prošle godine Ojdanić se ponovo našao u žiži javnosti, pošto se internetom brzinom svetlosti proširio snimak iz jedne kafane u Srbiji, na kom nekoliko raspevanih momaka uz pomoć konobara izvode koreografiju prateći refren Erine pesme "Pauk", hita sa njegovog poslednjeg albuma iz 2003. godine. U narednih nekoliko meseci trajalo je "balkansko utrkivanje" ko će osmisliti bolju izvedbu pesme koja je na "Jutjubu" dosad preslušana više od sedam miliona puta.

- Ljudi će mnogo više vremena da provode sa svojim porodicama i decom, što je jako bitno - ističe on. - Od silne jurnjave i raznih obaveza, čovek nema vremena da se kvalitetno posveti familiji. Na mom imanju trenutno su deca i unuci, tako da mi stvarno nikada nije dosadno. Srpski narod je naučio da je porodica stub društva i tako treba da ostane.

Kada nam je ispričao šta sve od poslova stigne da završi tokom jednog dana, morali smo još jednom da ga pitamo da li zaista uskoro puni 73 godine. Veliko dvorište je potpuno ogradio i u njemu napravio pravo malo životinjsko carstvo.

- Uopšte mi nije dosadno, čak ni ne stignem da završim sve obaveze u toku dana. Imam dosta koza, ovaca, jagnjića, prasića, kokošaka - zadovoljno veli Era. - Već sam posejao crni i beli luk, a traktor i freza su uveliko spremni da ih upotrebim ovih dana, kako bih uzorao baštu i posadio bostan i paradajz. Kao mladić sam mnogo voleo parfeme, dok sada kao pripadnik trećeg doba ipak više volim crni luk. Garantujem da je on odbrana od kontakta sa ljudima za vreme virusa, ali i uredno odbija koronu.

Ipak, proslavljeni pevač i dobitnik brojnih priznanja sa čuvenih festivala u našoj zemlji, izdvaja samo jednu stvar koju mu je trenutna situacija uskratila.

- Nedostaju mi moje "curice" koje ne mogu da viđam za vreme izolacije - jada nam se Ojdanić. - Ne viđam se sa njima, to mi pada teže od korone. Ipak, pridržavam se strogo mera. Pozdravljam moju generaciju i savetujem što manje kontakata i druženja, kako bi se ova pošast što pre lane zvala.

Zlatiborski okrug je uvek davao Srbiji muzičare sa vrhunskim glasovnim mogućnostima, a Andrija Ojdanić je to decenijama dokazivao nastupajući na raznim festivalima, u mnogim TV emisijama i saborima, otpevavši hitove za sva vremena. Često zapeva i u svom sada već čuvenom motelu "Era" na Ibarskoj magistrali.

- Pevanje mi je u krvi i deo je mog načina života. I dalje sam rado viđen na mnogim svadbama, punoletstvima i ostalim proslavama - otkriva nam Era. - Mnogi me pitaju kako u ovim godinama ostajem vitak i uspevam da na nastupima napravim izvanrednu atmosferu. Jednostavno je, bavim se poljoprivredom, stočarstvom, dosta se krećem i to su neke stvari koje me održavaju u dobroj formi.