„Senke nad Balkanom“: I Tane na ivici zakona

Sanja Kostić

04. 05. 2019. u 10:38

„Сенке над Балканом“: И Тане на ивици закона

Dragan Bjelogrlić i Andrija Kuzmanović Foto Vojislav Danilov

Na završnici snimanja druge sezone krimi-drame "Senke nad Balkanom": Maja Davidović, opasna zavodnica, i u drugoj sezoni je pod velom misterije. Inspektoru Pletikosiću desile su se važne životne promene

KOSANČIĆEV venac prošle nedelje bio je izmešten u još jednu TV epohu, sredinu tridesetih godina prošlog veka - vreme vladavine kralja Aleksandra Karađorđevića. Na kaldrmi jednog od najlepših delova prestonice zatekli smo ekipu serije "Senke nad Balkanom", i to u samoj završnici snimanja druge sezone, koja će po kadrovima na koje smo naišli definitivno biti još žustrija od prve.

Među zidinama starog grada, u atmosferi koja odiše duhom srpske istorije, osećaj je bio kao da smo se na trenutak našli u vremeplovu. Već u toku snimanja prve scene potpuno smo se uživeli i vratili nekoliko decenija unazad.


PROČITAJTE JOŠ:
Aleksandar Srećković Kubura: Još redovno treniram boks

Maja Davidović, razmažena plemkinja i opasna zavodnica, pompezno ulazi u svoj crveni kabriolet. Čim se spustila niz ulicu, u crnom oldtajmeru nailaze Pletikosić i njegov novi partner Božidar Zečević. Uhvatili su je na delu. Zapravo ništa ne bi bilo sumnjivo da ona upravo nije izašla iz zgrade Andre Tanasijevića...

- Maja je i u drugoj sezoni pod velom misterije - otkriva nam Marija Bergam. - Potpuno je luda, sumanuta, toliko ne pazi na sebe da ne znam kako do sada već nije nastradala. A valjda je neka viša sila čuva (smeh). Drugačije se radi ovaj nastavak serijala, mnogo se stvari usput menja, uzbudljivije je, tako da ne znam kako će na kraju sve da ispadne. Danas nije naporan dan na setu, ali ponekad ostajemo satima. Ipak, kada sam deo ovakve priče, ništa mi ne pada teško. Sećam se da od uzbuđenja pred prvi dan snimanja nisam mogla da spavam. Jedva sam čekala da dođem na set i stanem pred kamere. Biće mi žao kad se sve završi, jer, nažalost, ovakvih projekata je malo.

Šarmantna glumica dodaje i da joj je ovaj drugi ciklus žanrovski bliži od prvog. Početak serijala je bio brutalniji i mističniji, dok je nastavak manje pompezan i eksplozivan, što se njoj više dopada. Inače, Maju u prvim epizodama zatičemo u Beču, šest godina nakon što je postala vođa organizacije "Tula" u Jugoslaviji, a sa njenim povratkom u Beograd, obećava Bergamova, ponovo počinje ludilo na Balkanu.

Marija Bergam

Andrija Kuzmanović, koji je bio jedan od omiljenih likova prve sezone, kao inspektor Pletikosić u drugom ciklusu izgleda ozbiljnije, sigurnije, kao da se već vide godine iskustva.

- Njegov život pre ove sezone bio je dosta turbulentan, svašta mu se izdešavalo, ostao je bez nekih dragih ljudi, tako da je sada drugačiji, zreliji, spremniji za ozbiljnije poduhvate - kaže nam Andrija.

- Njegov lik je interesantniji. U prvoj sezoni bio je neki tip iz Švajcarske, uglađen, fin, skockan, sa drugačijom frizurom od svih. Sada je poprimio tu beogradsku patinu i mnogo je opasniji.

Petar Strugar

Kuzmanović nam je otkrio i najvažnije detalje iz života svog junaka u nastavku serije:

- Kada su Kaluđera pustili iz zatvora, Tane je rešio da se povuče iz policije, tako da je Pletikosić preuzeo njegovu funkciju i dobio novog kolegu

- Božidara Zečevića (Marko Grabež) - objašnjava Andrija. - Zečević će imati isti tretman kao i ja u prvoj sezoni. Tane će nam, zapravo, i dalje pokazivati tajne policijskog zanata iz tog vremena.

A na pitanje da li će i u ovoj sezoni biti mnogo ubijenih likova, Kuzmanović je odgovorio kao iz topa:

- Hoće, ako ne i više, biće i intrigantnije i dramatičnije.

"Ajmo Andrija, došao je Bjela, snima se scena unutra", usledio je poziv koji je označio i kraj ovog razgovora. I dok smo se opraštali od simpatičnog inspektora, ugledali smo Petra Strugara, kako se penje uz kaldrmu, a po odelu koje nosi reklo bi se da će i njegov lik dobro da "zabiberi čorbu":

- Igram Danila Tomasovića i dolazim na Balkan ispred sicilijanske mafije da se bavim "najunosnijim" poslom na Balkanu (smeh). Prvi put igram negativca i prilično mi je zabavno. Uglavnom sam do sada bio "dobar momak", a sad eto da se oprobam i u koži lošeg. Znam samo da ostajem živ do kraja, ali videćemo šta će biti u trećoj sezoni...

A budući da igra glavnu rolu u "Senkama..." i da se potpisuje kao reditelj, scenarista i kreator serije Dragan Bjelogrlić je bio i najaktivniji na setu. Izgledalo je kao da se teleportuje sa jednog mesta na drugo - čas je Tane, a čas Bjela.


PROČITAJTE JOŠ:
Tamara Kalinić: Film o mom životu bi se borio za Oskar

- Na Kosančićevom vencu nismo snimali u prvom delu serije. Sada je sređen i lepo izgleda, pa ćemo ubaciti kadrove sa nekoliko lokacija - kaže Bjelogrlić. - Na početku sezone moj lik Andra Tanasijević napustio je policiju, tako da u nastavku radi neke privatne poslove koji su na ivici zakona. Međutim, sve što mu se dešava vraća ga u prošlost, kao što se kaže - jednom policajac, uvek policajac. Mimo svoje volje on biva, sa Pletikosićem i Zečevićem, uvučen u veoma komplikovan slučaj kojim se bavi cela druga sezona koja je u odnosu na prvu više psihološko-politički triler. Imamo serijskog ubicu, a paralelno sa tim i političku zaveru koja vodi ka ubistvu kralja Aleksandra Karađoređevića. Te dve stvari su povezane, videćete kako i iz kog razloga. Neizvesno će biti do samog kraja. Verujem da će publika zajedno sa našim policajcima da traga za ubicom.

POČETAK U OKTOBRU

POČETAK emitovanja druge sezone očekuje se na jesen, u oktobru, a Bjelogrlić kaže da još nije odlučeno da li će prvo ići na Novoj S ili na Prvoj TV:

- Postoji čak ideja i da se pojavi na jednoj internet platformi, tako da ko želi može da plati i pogleda "u cugu" celu seriju. Problem je jedino što će se onda saznati i ko je ubica. Videćemo za koju ćemo se kombinaciju opredeliti, to najviše zavisi od emitera. U toku leta, sa "Junajted medijom", koja je vlasnik i producent serije, pokušaćemo da nađemo najbolje rešenje, kako bi serija bila dostupna svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije