Jadrankin kutak u RTV Domu u Banjaluci

Tanjug

ponedeljak, 24. 07. 2017. u 23:46

Јадранкин кутак у РТВ Дому у Бањалуци

Jadranka Stojaković

U prostorijama Doma Radio-televizije Republike Srpske danas je otvoren "Jadrankin kutak" posvećen priznatoj kantautorki Jadranki Stojaković
U prostorijama Doma Radio-televizije Republike Srpske danas je otvoren "Jadrankin kutak" posvećen priznatoj kantautorki Jadranki Stojaković (1950-2016), a o njenom životu i radu svedoče izložene fotografije i predmeti koji su joj pripadali.


Život i stvaralački put umetnice predstavljen je u šest tematskih celina: Čarobnjaci, Putovanja, putovanja, Srce u olovci, Sve smo mogli mi, Anata Wa Dokonji i Da malo odmoriš dušu.


Segment "Čarobnjaci" je priča o detinjstvu i ranoj mladosti, "Putovanja, putovanja" prikazuje prve nastupe, takmičenja i uspehe, "Srce u olovci" posvećen je slikarstvu i grafici, koje je Stojaković pođednako volela kao i muziku.


U okviru celine "Sve smo mogli mi" posetioci se mogu podsetiti njenih najznačajnijih nastupa i takmičenja u nekadašnjoj Jugoslaviji, "Anata Wa Dokonji" govori o karijeri Jadranke Stojaković u Japanu, njenim nastupima i životu na Dalekom istoku.


Poslednja celina "Da malo odmoriš dušu" posvećena je njenom povratku kući, lečenju, životu u Banjaluci, poslu u Muzičkoj produkciji RTRS-a.


Osim fotografija, izloženi su i muzički instrumenti, scenska gardaroba, slike i grafike.


"Četkica i boja, gitara i jedinstven glas ove multitalenotvane umetnice, bili su zalog njenog višedecenijskog putovanja svetskim stazama umetnosti, o čemu svedoči više desetina fotografija, rukopisa, LP i CD-ova koje danas baštini i čuva ''Jadrankin kutak''", ističe Adis Đubo, kreator "Jadrankinog kutka".


"Jadrankin kutak" simbolično je otvoren na dan njenog rođenja, a svoje mesto u njemu ima i knjiga "Boje zvuka" autorke Milke Čeremidžić koja je zajedno sa Majom Tatić idejni tvorac ovog mesta sećanja.


"Jadranka Stojaković ostavila je veliki muzički i umetnički pečat. RTRS je ponosan na činjenicu da je ona bila član našeg kolektiva, na šta će trajno podsećati ova novopostavljena izložba", izjavila je Maja Tatić urednica Muzičke produkcije RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije