Nikola Peković drugi harmonikaš sveta

S. D.

11. 10. 2013. u 21:19

Никола Пековић други хармоникаш света
Talentovani muzičar Nikola Peković je za mesec dana dva puta postao vicešampion sveta na harmonici
TALENTOVANI muzičar Nikola Peković je za mesec dana dva puta postao vicešampion sveta na harmonici! Mladi Kraljevčanin, koji je sa sestrom Bojanom prošle godine trijumfovao u šouu “Ja imam talenat”, osvojio je drugo mesto na 63. svetskom trofeju harmonike u Rusiji. Nikola se takmičio u najjačoj konkurenciji - kategoriji seniora, pred žirijem koji je bio sastavljen od najeminentnijih svetskih umetnika i pedagoga. Talentovani harmonikaš ističe da je zadovoljan plasmanom i izuzetno ponosan što se našao među najznačajnijim mladim umetnicima današnjice.

Pobednik ovog takmičenja je Rus Aleksandar Kolomicev, koji je trijumfovao i na nedavnom 67. svetskom kupu harmonike u Kanadi, gde je Nikola takođe osvojio drugo mesto. Velika zasluga za uspeh pripada i njegovom profesoru Miljanu Bjeletiću, koji je Nikoli usadio visoke umetničke kriterijume.

- Ulazak u finale je bio psihički izuzetno težak, jer sam pre toga učestvovao na takmičenju u Kanadi - rekao je za “Novosti” Nikola Peković. - U umetnosti ne postoje merila koja mogu tačno pokazati nečiji nivo i kvalitet. Sve je stvar ukusa i umetničkog senzibiliteta, tako da sam izuzetno zadovoljan plasmanom na oba takmičenja. Drago mi je što sam svojoj zemlji doneo još jednu nagradu i što sam uspeo da je prezentujem u najboljem svetlu.

Između učešća na dva najznačajnija svetska takmičenja u harmonici, Nikola Peković je diplomirao sa najvećom ocenom na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde je pre nekoliko dana održao svečani koncert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije