TALENTOVANI muzičar Nikola Peković je za mesec dana dva puta postao vicešampion sveta na harmonici! Mladi Kraljevčanin, koji je sa sestrom Bojanom prošle godine trijumfovao u šouu “Ja imam talenat”, osvojio je drugo mesto na 63. svetskom trofeju harmonike u Rusiji. Nikola se takmičio u najjačoj konkurenciji - kategoriji seniora, pred žirijem koji je bio sastavljen od najeminentnijih svetskih umetnika i pedagoga. Talentovani harmonikaš ističe da je zadovoljan plasmanom i izuzetno ponosan što se našao među najznačajnijim mladim umetnicima današnjice.

Pobednik ovog takmičenja je Rus Aleksandar Kolomicev, koji je trijumfovao i na nedavnom 67. svetskom kupu harmonike u Kanadi, gde je Nikola takođe osvojio drugo mesto. Velika zasluga za uspeh pripada i njegovom profesoru Miljanu Bjeletiću, koji je Nikoli usadio visoke umetničke kriterijume.

- Ulazak u finale je bio psihički izuzetno težak, jer sam pre toga učestvovao na takmičenju u Kanadi - rekao je za “Novosti” Nikola Peković. - U umetnosti ne postoje merila koja mogu tačno pokazati nečiji nivo i kvalitet. Sve je stvar ukusa i umetničkog senzibiliteta, tako da sam izuzetno zadovoljan plasmanom na oba takmičenja. Drago mi je što sam svojoj zemlji doneo još jednu nagradu i što sam uspeo da je prezentujem u najboljem svetlu.

Između učešća na dva najznačajnija svetska takmičenja u harmonici, Nikola Peković je diplomirao sa najvećom ocenom na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde je pre nekoliko dana održao svečani koncert.