PRVI KOMUNISTA U LONDONU: Evo kako su Britanci dočekali Tita - a ovako Broz zvuči na engleskom (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 04. 2021. u 15:59

ČUVENI filmski žurnal "British Pathe" najveći deo svoje arhive prezentuje na Jutjubu. Reč je o snimcima koji beleže najznačajnije događaje u istoriji 20. veka.

ПРВИ КОМУНИСТА У ЛОНДОНУ: Ево како су Британци дочекали Тита - а овако Броз звучи на енглеском (ВИДЕО)

Foto: Novosti arhiva

Tako javnost ima prilike da vidi i kako je izgledala poseta Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine. Na pozv britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna, Tito je došao svojim čuvenim brodom "Galebom", a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil.

Osim što je to bila prva Titova poseta nekoj zapadnoj državi i prva poseta vođe komunističke države Velikoj Britaniji, bio je to prvi put da je maršal napustio zemlju od razlaza sa Sovjetima. Baš zato su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima - dok se Čerčil šetao, a nedaleko od mesta gde je pristao u luci eksplodirala je magnezijumska raketa.

Na ovom retkom snimku jasno se čuje kako Broz govori engleski.

- Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije - rekao je maršal mnogobrojnom narodu koji se okupio na obali Temze.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vatro Marx

04.04.2021. 17:21

Kao Tito vise se ne radja u svijetu. Cijeli svijet i danas se sjeca Josipa Broza Tita tadasnje YU. Danas i dalje prica o Yugosaviji, i zivotu u ona vremena. Pitajte gradjane na Zapadu dalí poznaju predsjednike iz sadasnjih drzavica na Balkanu, niko nezna, i nikoga ne interesuje. Znaju pojedini da na Kosmetu Srpskoj Pokrajini ima problema sa Albancima.

LjiljaKoren

04.04.2021. 18:50

Један и једини! Јосиф Хабзбург унд Лорен. То се не може сакрити! Сви после њега су"смехотресна олимпијада"!