SAKUPLJA STARI NOVAC KAO SLIČICE: Dalibor Rakić dve godine se bavi numizmatikom i već ima impresivnu kolekciju

Z. Gligorijević

05. 03. 2021. u 16:34

IAKO samo dve godine sakuplja stari novac, diplomirani ekonomista Dalibor Rakić iz Jagodine, već ima novčanice iz skoro svih zemalja sveta i iz različitih perioda - od ratnih, preko inflatornih, do neizdatih.

САКУПЉА СТАРИ НОВАЦ КАО СЛИЧИЦЕ: Далибор Ракић две године се бави нумизматиком и већ има импресивну колекцију

Dalibor Rakić / Foto Z. Gligorijević

Najstarija novčanica iz njegove kolekcije je iz 1893. godine. Fascinira ga lepota i autentičnost starih novčanica, iako tehnologija tada nije bila na nekom visokom nivou. Voli i kada dođe do nepresavijene novčanice stare duže od sto godina, koja kao da je tek izašla iz fabrike. Voli i novčanice sa likom lidera, mada mu je najdraža kolekcija srpskih novčanica iz različitih perioda. Menjanje novčanica sa ostalim kolekcionarima opisuje kao kada dečaci menjaju sličice ili kao kada dete za Novu godinu dobije igračku koju je dugo želelo.

- Prva srpska stodinarka izdata je 1884. godine i vredela je kao 100 ondašnjih nemačkih maraka ili 100 švajcarskih franaka. Obrenovići su potom 1893. godine uradili novčanicu, ali su je štampali tek Karađorđevići, koji su na vlast došli 1905. godine. Ima samo devet novčanica iz 1884. godine, jer nisu vraćene u Narodnu banku Srbije. Za tri se zna gde su, a za ostale se ne zna. Zato svaka od njih vredi po 14.000 evra. Vredne su i novčanice iz 1936. godine, kada je poginuo kralj Aleksandar, jer su štampane, ali nisu izdate, već su spaljene. One koje su sačuvane vrede po 3.000 evra - otkriva Rakić, koji je zbog hobija znatno proširio svoja znanja iz istorije i geografije.

Tako je, na primer, saznao za pokrajinu Pridnestovlje koja se otcepila od Moldavije, da je država Bijafra postojala samo dve i po godine, ali da je Nigerija uspela da povrati svoju teritoriju, ili da je za britanske i američke vojnike, koji su posle Drugog svetskog rata ostali na teritoriji sadašnje Nemačke i Francuske napravljen poseban novac, koji je važio do 1972. godine. Saznao je da je polimerske, providne novčanice s čipom iz Maldiva nemoguće falsifikovati, da je najlepša, veoma retka srpska novčanica "sokolac" iz 1934. godine na kojoj su kraljević s kapom Sokolskog društva i kraljica Marija, video kineski juan i fenove, bonove za kupovinu namirnica, novčanicu iz Mozambika u vreme kada je bila portugalska kolonija i kada je postala samostalna država...

ŽELjE

- NAJTEŽE nabavljam novac ostrvskih država. Voleo bih da imam kovanice Karađorđe i kralj Petar Prvi, deda i unuk, da bi ih poklonio sinovima Dimitriju i Danilu, i hiljadarku iz 1920. godine na kojoj je prikazan Sveti Đorđe kako ubija aždaju - kaže Rakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati