LAKIJA PROSLAVILA KOŠAVA: Meteorolog amater Aleksandar Lalić (51) već 30 godina svakodnevno zapisuje i proučava sve vremenske prilike

J. J. BALjAK

18. 02. 2021. u 13:00

KO bi se setio da je u januaru 1995. grmelo za Svetog Savu dok je padao krupan sneg ili da je zima 2001. bila toliko blaga da je u Vršcu bio samo jedan snežni dan, da sve to u svom dnevniku nije zapisao vršački meteorolog-amater Aleksandar Lalić (51).

ЛАКИЈА ПРОСЛАВИЛА КОШАВА: Метеоролог аматер Александар Лалић (51) већ 30 година свакодневно записује и проучава све временске прилике

Foto Arhiva "Novosti"

Poznatiji kao Meteo Laki, on svakodnevno prognozira vremenske prilike na jednoj lokalnoj televiziji.

Već pune tri decenije Lalić svakog dana, bez izuzetka, beleži vrednosti jutarnjih i večernjih temperatura, kojom brzinom je duvao vetar, da li je i kojih padavina bilo, ali posebno ističe i opisuje neobične meteorološke pojave. Tako saznajemo i da je u Vršcu 1987. registrovan najjači udar košave u našoj zemlji od 173 kilometra na sat, ali i da je oktobra 1999. godine, posle NATO agresije, Vrščane "bombardovala" dostižući udare od čak 170 kilometara na čas. U tim naletima, svojom silinom srušila je i repetitor na Vršačkom bregu.

- Ljudi su verovatno zaboravili da su devedesete godine, osim što su bile politički turbulentne, i meteorološki bile nestabilne. Temperature su i zimi i leti drastično varirale, što najbolje dokazuje mart 1993. kada je početkom meseca bilo minus 17 stepeni, a već krajem plus 27. Trebalo je to preživeti - govori nam Laki, koji je iz hobija postao jedini hroničar vremenskih (ne)prilika u Vršcu.

Foto Printskrin

Jedini je i prognozer vremena, već 10 godina, na programima neke lokalne televizije u Srbiji. Iako amater, za kratko vreme je stekao ogromno poverenje Vrščana. Toliko mu veruju, da ga paori često zovu za savet kada treba da obave velike ratarske poslove, jer kažu da gotovo nikada ne omane.

- Klima u Vršcu je vrlo specifična i često dolazi do promena. Zato prikupljam informacije sa više svetskih sajtova o prognozi vremena, upoređujem ih sa podacima iz mog dnevnika i tako formiram srednju vrednost - odaje tajnu svog "zanata" vršački Boris Koljčicki (nekada najpoznatiji jugoslovenski meteorolog amater).

GRAD U KOM CARUJU VETROVI

VRŠAC je najvetrovitiji grad u Srbiji, u kom caruju košava i severozapadni vetar. Severac uglavnom duva leti, konstantnom brzinom, ne većom od 50 kilometara na čas, dok je košava zimski vetar, koji uvek divlja.

Svedočanstvo Aleksandar Lalić, Foto J. J. Baljak

- Košava dolazi iz Ukrajine, preko Đerdapske klisure, i najpre grune preko Požarevca i Bele Crkve. Kada dođe do Vršačkih planina, odbije se o njih i još jačim intenzitetom se sjuri na naš grad. Zrenjanin i Novi Sad su, u tom smislu zaštićeni, jer kada košava pređe preko planinskih vrhova, njen intenzitet slabi - objašnjava Lalić.

Šaljivo kaže i da su ga proslavili vršački vetrovi, jer čak 200 dana u godini priča o njima. Ipak, primetio je da se taj broj vetrovitih dana postepeno smanjuje, ali da je njihov intenzitet sve jači. Otud i ne čudi što je ovog decembra košava u Vršcu dostizala udare od 165 kilometara na čas!

- Možemo da očekujemo da će duvati i 200 kilometara na sat, jer se klima menja - kaže sagovornik "Novosti".

- U podacima koje sam sakupljao primetno je i da se prosečna temperatura u Vršcu, od 1990. do danas, godišnje povećava za pola stepena, što je na višegodišnjem nivou, baš mnogo.

Tako je i ovaj januar bio jedan od pet najtoplijih za poslednje tri decenije, a imao je i najviše padavina od poslednjih 30 januara.n

Jelena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024