UŠLI KROZ PROZOR, NESTALI BEZ TRAGA: "Novosti" u Radovanjskom Lugu - šta je sve odneto od eksponata iz Muzeja vožda Karađorđa

J. ILIĆ

02. 02. 2021. u 11:00

POLICIJA intenzivno traga za kradljivcima koji su poharali Muzej Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane i odneli, pored ostalog, jevanđelje neprocenjive vrednosti staro skoro 100 godina.

УШЛИ КРОЗ ПРОЗОР, НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА: Новости у Радовањском Лугу - шта је све однето од експоната из Музеја вожда Карађорђа

Muzej u Radovanjskom lugu, Foto J. Ilić

Lopovi nisu ostavili skoro nikakve tragove, a upućeni u istragu sumnjaju da je reč o profesionalcima koji su tačno znali šta traže. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", u toku su pretresi određenih lokacija, što upućuje na sumnju da policija ima neki opipljiv trag.

U spomen-kompleksu Radovanjski lug reporteri "Novosti" juče nisu zatekli nikoga. Muzej je bio zaključan, kao i crkva, a gotovo da nije bilo znakova da se ovde dogodila pljačka, kako se veruje, u periodu između 27. i 30. januara.

Nije bilo policije koja bi obezbeđivala Muzej i crkvu koji se, inače, nalaze, na teško pristupačnom terenu, praktično u šumi, na takozvanom potezu Jaruga, oko desetak kilometara od Velike Plane i nekoliko kilometara od sela Radovanje.

Tokom zime ovde nema nikoga, osim crkvenjaka koji povremeno obilazi kompleks, tako da je zasada teško reći kada se krađa dogodila.

UVIĐAJ  Policija još ispituje šta je sve odneto, uz Jevanđeljlje iz 1930., Foto J. Ilić

Policija je tokom vikenda obavila uviđaj, ali još uvek nema vesti o mogućim počiniocima.

Foto N. Stojanović

- Ono što čudi jeste činjenica da uprkos snegu i raskvašenoj zemlji posle kiše nije pronađen praktično nijedan valjan trag. Trudimo se da pronađemo otiske - kaže izvor "Novosti" iz istrage.

Lopov ili više njih ušli su u Muzej kroz maleni prozor obebeđen rešetkama. Rešetke su odvijene, staklo razbijeno. Nije nemoguće da je za ovaj poduhvat bilo potrebno angažovanje više od jedne osobe, kažu u istrazi.

Kako saznajemo, policija je detaljno obišla teren, šumu, i razgovarala sa meštanima sela Radovanje, ali niko nije mogao da ponudi informacije koje bi koristile u istrazi. Muzej se nalazi na takvom mestu da ni alarm niko nije čuo.

- U muzeju ima senzora, a alarm je povezan s policijom, ali da li se oglasio, ili su ga onesposobili lopovi, ne znam - kaže Dragutin Pašić, predsednik MZ Radovanje, koji je bio prisutan na uviđaju.

MESTO STRADANjA VOŽDA

SPOMEN-kompleks Radovanjski lug obuhvata prvobitno grobno mesto vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, Crkvu Svetog arhangela Gavrila, poznatu pod imenom Zahvalnica. Muzej vožda Karađorđa otvoren je 2014. godine. Jedan deo muzeja posvećen je i stogodišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata, te se mogu videti vojničke uniforme i oružje iz tog vremena. Postavka su veliki top iz vremena Prvog srpskog ustanka, kolekcija kubura, razni dokumenti kao i Karađorđev portret u prirodnoj veličini, dimenzija 210 sa 110 centimetara, rad srpskog slikara Paje Jovanovića.

PROVALA Mesto upada, Foto J. Ilić

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani potvrđuju da nema novih informacija o krađi.

- Policija traga za počiniocima, i obavešteni smo da su u toku pretresi na nekim lokacijama. Drugih detalja nema zasada - kaže portparolka ovog tužilaštva Nevena Arsić.

Foto J. Ilić

Podsetimo, iz muzeja su ukradene dve stare krune za venčavanje, koje su muzejski eksponati, dve kubure, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu, kao i jedna puška "kremenjača" i knjiga Jevanđelja koja je, zapravo, najvrednija.

- Tražili su da procenimo vrednost jevanđelja što je zaista gotovo nemoguće - kaže sveštenik jerej Nikola Stojanac.

- To jevanđelje iz 1930. godine se retko koristi i otvara, osim u izuzetnim sitauacijama. Ovde sam tri godine, ali nisam se usudio da ga otvorim. Video sam samo prvu stranu, gde je rukom patrijarha ispisana poruka.

MINISTARKA TRAŽI KONTROLU

POSLE pljačke Muzeja vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane i sličnih slučajeva u proteklih nekoliko godina, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković odlučila je da preduzme dodatne korake kako bi se rizik od takvih događaja sveo na minimum.

Od svih ustanova kulture zatraženo je da u roku od 15 dana obaveste Ministarstvo o stanju fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata, kao i o eventualnim predlozima za poboljšanje stanja po ovom pitanju.

Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je očuvanje pokretne kulturne baštine koja se nalazi u našim institucijama od velikog značaja i da je neophodno preduzeti sve korake kako bi se stanje na tom polju unapredilo.

Da li je jevanđelje ukradeno planski jer ga je neko "naručio" i već ima potencijalne kupce na crnom tržištu, teško je reći. Svakako, pljačku nije izvršio neuk lopov koji se slučajno zadesio u kompleksu, slažu se svi.

Ima i sumnji da je na meti lopova možda bila izuzetno vredna slika Paje Jovanovića - portret vožda Karađorđa, ali ona nije u Muzeju već godinu dana, već se nalazi na restauraciji u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

PODRŠKA PRINCA FILIPA

JEREJ Nikola Stojanac kaže da se nada da će relikvija biti nađena, kao i ostali predmeti. Takođe, navodi i da je dobio poruku podrške od princa Filipa Karađorđevića, koji saoseća sa gubitkom svete knjige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...