NAJPLEMENITIJI PODVIG - "SMEČ" ZA SOFIJU I MINJU: Slavoljub Ristić "mozak" akcija sakupljanja novca za bolesnu decu

I. BOGIĆEVIĆ

07. 01. 2021. u 22:00

BEOGRAĐANIN Slavoljub Ristić "mozak" je humanitarnih akcija sakupljanja novca za lečenje u Americi najpre svoje sugrađanke Sofije Markuljević, a potom i Minje Matić iz Kragujevca.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - СМЕЧ ЗА СОФИЈУ И МИЊУ: Славољуб Ристић мозак акција сакупљања новца за болесну децу

Foto Z. Jovanović

Čovek "iz senke", sa ogromnim entuzijazmom i verom u plemenitost žitelja Srbije, pokrenuo je lavinu dobrote, ali o svom podvigu govori skromno, ne skrivajući osećanja, a ni suze.

- Bio sam sa porodicom, kada me je nazvao dragi prijatelj i kolega iz Odbojkaškog kluba Tent Stefan Markuljević, otac malene Sofije - kaže Ristić.

SREĆA Minja sa mamom i tatom, Foto Tviter

- Sa beskrajnim bolom, koji sam osetio u njegovom glasu, rekao mi je da mu je preko potrebna moja pomoć. Usledio je prvi šok kada sam čuo da njegova ćerka boluje od retke, teške, progresivne i smrtonosne genetske bolesti spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA). Još mi je ta užasna vest odzvanjala u ušima, kada je usledio i naredni šok, saznanje da je za Sofijino lečenje potrebno 2.400.000 dolara.

MOŽE POMALO I DA SEDI

MARKULjEVIĆI su sada u Americi i prošlo je oko dva meseca od kako je Sofija primila "zolgensmu", najskuplji lek na svetu. Povremeno se čujemo, problem je vremenska razlika, ali video sam da je Stefan objavio da je napredak u Sofijinom lečenju vidljiv, kontrole glave pokazuju da je mnogo bolje i da sada može da sedi samostalno čak nekoliko minuta, što je donedavno bilo nezamislivo. Prima i dalje mnogo steroida i ima fizikalne i okupacione terapije - ispričao nam je Slavoljub Ristić.

Kao portparol OK Tent, Ristić je i ranije organizovao mnogobrojne humanitarne akcije, ali se do Markuljevićevog poziva nije susreo sa ovako velikim izazovom. Obuzeli su ga, kako kaže, strah i strepnja, jer nije znao da li će moći da pomogne prijatelju, iako je to želeo svim srcem. U tim trenucima odluke i sumnje u sebe, podrška njegove starije ćerke Tamare bila je presudna.

- Popričao sam o svemu sa suprugom Sandrom i ćerkama Tamarom i Nađom - iskren je Slavoljub.

NADA Sofija sa roditeljima, Foto Tviter

- Shvatio sam da mesta za strepnju i bojazan nema. Tako smo se zajedno upustili u utakmicu koju nikako nismo smeli da izgubimo. Morali smo stići do smeča za pobedu. Sve što sam znao o mogućnostima sakupljanja novca u humanitarne svrhe upotrebio sam za malenu Sofiju.

Ubrzo je Slavoljub uz pomoć Sofijinih roditelja oformio tim u kom je svako imao svoj zadatak. Ideje za humanitarne akcije su mu spontano dolazile. Usledilo je osmišljavanje slogana, otvaranje profila na društvenim mrežama, organizovanje turnira, humanitarnih bazara, koncerata, utakmica, kontaktiranje sa javnim ličnostima, postavljanje donatorskih kutija širom zemlje.

- Danonoćno smo radili i sav sakupljeni novac uplaćivali na račun Humanitarne organizacije "Budi human". Gubio se ponekad entuzijazam, bilo je uspona i padova, nastajala je panika kada naiđemo na kamen spoticanja, ali to je sve kratko trajalo. Strepeo sam i istovremeno verovao da će sve biti u redu, da ćemo stići do te milionske svote dolara - priča nam Ristić.

Trenutak kada je saznao da su novac i avion za Sofiju obezbeđeni, kaže, pamtiće dok je živ.

- Bio sam presrećan, ali sam se osećao kao izduvani balon. Sav taj adrenalin, kao i neprekidan strah da li ćemo uspeti, sve je bilo pomešano - u suzama nam je rekao Ristić.

Ispričao nam je i da je u humanitarnu akciju prikupljanja novca za lečenje Minje Matić iz Kragujevca, koja takođe boluje od SMA, ušao spontano, jer su ga zamolili njeni roditelji.

- Tada sam već bio mnogo smireniji i pribraniji, budući da sam kroz istu borbu već prošao, bio sam siguran da ćemo uspeti - kaže Ristić.

Tako je i bilo, čak je novac brže sakupljen nego za Sofiju.

- Iako sam pokrenuo akcije i preuzeo najveći teret na sebe, to ništa ne bi moglo da se sprovede u delo bez drugih humanih ljudi. Srećan sam što je Sofijina borba ujedinila Srbiju, a potom i olakšala put Minji, Lani, Aniki i Oliveru - kaže Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024