VODA STIŽE ZA PRAZNIKE: Opština Severna Mitrovica sprema da reši roblem zaostalog duga za vodosnabdevanje fabrici u južnom delu grada

D. ZEČEVIĆ

18. 12. 2020. u 23:28

VIŠESATNE restrikcije vode sa kojima su poslednjih dana suočeni žitelji pre svega Mitrovice i Zvečana, opština Severna Mitrovica, kako saznajemo od nadležnih, pokušava da reši podmirivanjem dela duga Fabrici za preradu vode u južnom delu grada koji je pod kontrolom prištinskih institucija.

ВОДА СТИЖЕ ЗА ПРАЗНИКЕ: Општина Северна Митровица спрема да реши роблем заосталог дуга за водоснабдевање фабрици у јужном делу града

Foto P. Milošević

Uskraćivanje vode žiteljima opština na severu Kosmeta iz ove fabrike obrazlažu dugom koji datira od 1999. godine, iako građani ovog područja od tada nisu ni dobijali račune za vodu.

IZGRAĐENA SAMODOPRINOSOM

FABRIKA za proizvodnju vode, koja se nalazi u južnom delu Mitrovice, u naselju Šipolje, izgrađena je samodoprinosom građana kako južno do Ibra tako i sa severa. Sada se, međutim, osim žitelja Južne i Severne Mitrovice vodom iz ove frabrike od 1999. snabdevaju i meštani većinski albanskih opština Srbica i Vučitrn, što umnogome umanjuje kapacitet vodovoda. Učestale restrikcije u severnim opštinama, iz fabrike koja se sirovom vodom snabdeva iz jezera Gazivode na severu KiM, obrazlažu pomenutim dugom.

- Nadamo se da će se problem vodosnabdevanja Severne Mitrovice sa Fabrikom vode u južnom delu grada delimično rešiti da bi građani imali vodu za predstojeće praznike, a da će se kasnije ići na trajno rešavanje pitanja vodosnabdevanja - kaže Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice.

- Prošle godine sredstvima Vlade Srbije završena je izgradnja Regionalnog vodovoda za sever KiM, koji je koštao 16 miliona evra, ali zbog problema na vodovodnoj mreži žitelji Severne Mitrovice i Zvečana i dalje su upućeni na dotok vode iz Fabrike u južnom delu grada.

REŠENjE Milan Radojević, Foto D. Zečević

Gradonačelnik podseća i da građani nisu mogli da izmire dugove za utrošenu vodu jer račune nisu ni dobijali više od dve decenije.

- Ni građani a ni lokalna samouprava nemaju uvid u dugovanja za vodu u proteklom periodu, zbog čega smatramo da se problem mora rešavati na političkom nivou - kaže Radojević.

- Ipak, u pokušaju da rešimo problem, spremni smo da iz opštinskog budžeta izdvojimo 44.500 evra, koliko smo sada u mogućnosti, da bismo pomirili dugovanja za vodu koju su koristile naše institucije, bolnice, škole i obdaništa.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, dug za utrošenu vodu samo za dve opštine na severu, Mitrovica i Zvečan, od 1999. godine iznosi oko 12 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije