KUĆU CVEĆA NE VRAĆAJU NASLEDNICIMA: Posle zahteva podmlatka POKS iz Agencije za restauraciju stigao jasan odgovor

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

05. 12. 2020. u 12:08

КУЋУ ЦВЕЋА НЕ ВРАЋАЈУ НАСЛЕДНИЦИМА: После захтева подмлатка ПОКС из Агенције за рестаурацију стигао јасан одговор

Foto V. Danilov

KUĆA cveća ne može, po zakonu, da bude vraćena u postupku restitucije, jer ima zaštićen status, potvrdio je, za "Novosti", direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Vraćanje ovog spomen-kompleksa naslednicima Miloša Savčića, predratnog vlasnika poseda, i premeštanje mauzoleja Josipa Broza Tita u Kumrovec, tražila je Srpska kraljevska omladina, podmladak Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), kao odgovor na inicijativu SKOJ da se Karađorđevići izbace iz Belog dvora.

Foto V. Danilov

Kako je, za "Novosti", svojevremeno tvrdio Vladimir Lešić, Savčićev praunuk, na mestu gde su danas sahranjeni Tito i Jovanka Broz nalazila se energana za toplu vodu, koja je srušena, a sve u okviru placa u Užičkoj 15. Savčićevi su se među prvim pripadnicima tadašnje srpske elite naselili na Dedinju. Miloš, čuveni industrijalac, predratni ministar građevine, inženjer i gradonačelnik Beograda, kupio je plac među vinogradima i sazidao jednu vilu za sebe, a drugu za kćerku Jelicu, koja se udala za arhitektu Aleksandra Acovića. Miloševa vila je oštećena u bombardovanju 1941, a u Jeličinu se za vreme rata uselio Aleksandar Ler, komandant Luftvafea tokom bombardovanja, a zatim i Franc Nojhauzen, generalni punomoćenik za privredu na Teritoriji vojnoupravnog komandanta Srbije.

NEKRETNINE NA ANDRIĆEVOM VENCU

NASLEDNICIMA Miloša Savčića do sada je, kažu u Agenciji, vraćen jedan broj lokala u zgradi prekoputa Predsedništva, na Andrićevom vencu, u Beogradu, kao i deo nekretnina na Topličinom vencu. Lešić tvrdi da je njegovoj porodici pripadao i deo Palate "Albanija",  rudnici u istočnoj Srbiji, Ribarska banja, Beočinska i Raljska cementara, prva velika klanica iz koje je nastao BIM Slavija, Brodarsko-transportno preduzeće (kasnije JRB).

Prema Lešićevim rečima, Tito je još kao predratni ilegalac "bacio oko" na vilu njegovog pradede.

Strahinja Sekulić, Foto arhiva

- Broz je dolazio na ilegalne sastanke sa Kočom Popovićem i Mošom Pijadom u kuću Ribnikara. Tetka ga je iz dvorišta čula kada je, šetajući sa Jarom Ribnikar pod ruku, rekao: "Vidite ovu kuću prekoputa. Tu ću živeti."

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. sa svog imanja i nikada kasnije nisu ušli u njegov posed. Bili su među prvih 100 talaca na Starom sajmištu, pre nego što je otvoren Judenlager Semlin. Miloš Savčić je iste godine i umro, a posle rata Tito se zaista uselio u Užičku 15.

Vladimir Lešić,Foto arhiva

 

U vilu se 1997. useljava tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, a zdanje

je oštećeno u NATO bombardovanju i naknadno restaurisano.

U Agenciji za restituciju objašnjavaju da su zahtev za restituciju Užičke podneli naslednici porodice Acović:

- Savčić je hektar zemlje poklonio kćerki. Pola parcele je posle rata konfiskovano, dok je druga polovina prodata. Ukoliko vlasnici misle da je prodata ispod cene, imaju pravo na obeštećenje za razliku između tržišne i ostvarene vrednosti. Što se tiče drugog dela, on može da bude i vraćen u naturi i obeštećen, o tome će Agencija naknadno odlučivati. Kuća cveća je iz ovoga svakako izuzeta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Boba N

06.12.2020. 17:01

Strahinja Sekulić brani svoju poziciju, jer kada bi bilo vraćeno naslednicima, ostao bi bez posla. Kolika je njegova plata, a šta je zadatak? On se opoziva na zakon koji su komunisti prepravili da bi otetu imovinu ozakonili i zadržali je. Po kojim drugim osnovama je to urađeno? Nažalost takvih je puno u Srbiji i njihovi naslednici se grčevito bore za očuvanje komunizma pa su spremni i sa tajkunima sarađivati, jer tlo na kome su je sve labavije. Komunističke glave su uzele najbolje vile, a zemlju su podelili seljacima da bi imali svoje štićenike. A rezultat je opšte osiromašavanje koje se i danas osjeti. Sve što je oteto nije rentabilno jer je dopalo u ruke ljudi koji ne umiju upravljati tom imovinom, bilo da je u pitanju industrija, poljoprivreda ili ostala dobra koja su njihovi predhodni vlasnici stekli nasleđem i očuvali kroz vekove. Sada su neki uznemireni jer ipak ima i preživelih koji traže pravdu. Ona je još u rukama otimača, ali koliko još dugo? Slično su radili i nacisti kada su oduzimali imovinu od Jevreja, a slali su ih u logore smrti. Oni su tada poturali Jevrejima da potpišu papire da su imovinu podali, ali je to bila simbolična cena. Naslednici danas moraju sve dokazivati! Nažalost borba sa još važećim komunističkim zakonima je još mukotrpnija!