PONOVO SAM SE RODIO NA ROĐENDAN: "Novosti" u crvenoj zoni kovid-bolnice KBC "Zvezdara"

M. STANOJKOVIĆ

20. 11. 2020. u 12:28

PREŠAO sam put od lakše kliničke slike do borbe za dah i život.

ПОНОВО САМ СЕ РОДИО НА РОЂЕНДАН: Новости у црвеној зони ковид-болнице КБЦ Звездара

Foto N. Skenderija

Ovde sam dočekao rođendan. Tog dana, 8. novembra, bio sam u najkritičnijem stanju. Ali, zahvaljujući borbenosti lekara i sestara, uspeli su da me vrate iz mrtvih. Da me iščupaju.

Mislio sam, umreću na rođendan. Podarili su mi novi život. Večno ću im biti zahvalan.

Kroz suze, dok povremeno skida pumpu za kiseonik, uz mimiku zahvalnosti što je na pragu da pobedi opaku bolest, za "Novosti", govori Sinadin Jovanović (61) iz Mladenovca, dok leži u bolničkoj postelji kovid-bolnice KBC "Zvezdara" u Beogradu.

Dr Vesna Dopuđa Pantić, Foto N. Skenderija

Reporteri "Novosti" prešli su juče iz zelene u crvenu zonu, liniju gde prestaje normalan život i počinje borba za njega. Gde neverne Tome shvate da korona može i njima da se dogodi. Za neke poražavajuće otrežnjenje, za druge osećaj da uprkos oprezu, nešto ipak, nije bilo do njih. Pod budnim okom glavne sestre urologije Silvane Tošev, koja ispraća i dočekuje zaposlene koji ulaze u kovid-zonu. Navlačimo zaštitu, preciznim redosledom, jer greške ne bi smele da postoje. Za nas prvi put, za njih rutina, već osam meseci. Dok prolazimo hodnicima gde u vazduhu "lebdi" korona, zaposleni nas uvode u sobu gde leži Sinadin, na korak od odlaska svojoj kući.

- Ovo je naš uspeh. Polako se oporavlja i uskoro ćemo ga ispratiti kući - govori, za "Novosti", dr Vesna Dopuđa Pantić, načelnica pulmologije i jedan od rukovodilaca kovid-bolnice KBC "Zvezdara".

NEUSTRAŠIVI Lekari i sestre mesecima u crvenoj zoni, Foto N. Skenderija

Zahvalnost u očima Sinadina. Ponos u pogledu doktorke. Krajnji rezulat nije izostao, kada je borba obostrana, i lekara i pacijenta. A osim stručnosti lekara, i sreća je bila na njegovoj strani.

- Čuvao sam se, nisam bio od onih koji nisu verovali u koronu - govori Sinadin. - Ipak, zarazio sam se, ni sam ne znam gde. Svi moji ukućani su, hvala Bogu, dobro, nisu pozitivni. Iako je na početku delovalo blago, pa sam sa pregleda na Infektivnoj klinici, završio u privremenoj bolnici u "Areni", temperatura je počela da mi skače na 40. Kupali su me u alkoholu, da bi me najzad, pre dve nedelje prebacili ovde. Gušio sam se i sad ne mogu da dišem bez kiseonika, ali ide nabolje.

Dok napuštamo sobu, doktorka Vesna poručuje da bez dobrog štofa, misleći na njegov duh i volju za oporavkom, nema ni dobrog majstora. A, slučajnost, Sinadin je krojač po struci.

Foto N. Skenderija

Dobro su zajednički skrojili ovu pobedu nad koronom.

- Ne bih ja ništa uradila bez tima, pacijent najčešće vidi mene, ali bez mojih medicinskih sestara, ne bih uspela ništa - kaže dr Dopuđa Pantić. - U svakom momentu su uz njih. Ja sam dete gradske bolnice, pa do penzije. Od početka su nas učili da samo zajedno, samo kao ekipa, možemo nešto da uradimo.

ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA

ZAPOSLENI kažu da se trude da prazne mesta čim je to moguće. I apeluju na građane da shvate situaciju na vreme, a ne tek kad ih oni dočekaju na vratima.

- Svi volimo da se družimo, ali ako već ne želimo da budemo odgovorni prema sebi, moramo biti prema drugima. Nosimo masku, poštujmo distancu i redovno perimo ruke. Nema mnogo filozofije - poručuju lekari KBC "Zvezdara".

Iz Sinadinove sobe prelazimo u sobu poluintenzivne nege. Ovde se njegovi saborci nadaju da će nastaviti njegovim stopama. Čuju se teški udisaji. Vidi se slabost na licima pacijenata. Dok ih sestre bodre, prilaze da im uključe terapiju. U upražnjeni krevet leže Danilo Ristić, zahvalan što je stigao u ruke lekara.

- Oslobodilo se 17 mesta, ali to se menja iz časa u čas, već je bilo novih prijema - objašnjava načelnica pulmologije. - Trudimo se da svi koji se oporave, pošaljemo kućno lečenje, kako bi se oslobodilo mesta za druge.

Najmlađi pacijent ima 29, najstariji 92 godine. Nije pravilo ni da mladost štiti od korone, ni da samo prateće bolesti pogoršavaju situaciju. Neki su tu pet dana, pojedini dve do tri nedelje.

- Kod nas niko nije došao sa lakšim stanjem. Na mehaničkoj ventilaciji su 24 pacijenta. Najstariji pacijent ima obostranu upalu pluća sa respiratornom insuficijencijom. Ali, nije na respiratoru. Situacija se menja, i potreban je stalni nadzor kako bi se regovalo brzo. Ima onih koji imaju dijabetes, hipertenziju i prateće bolesti, ali i onih koji nikada nisu bolovali od nečega - objašnjava dr Dopuđa Pantić.

- Mnogi su se zarazili na svadbama organizovanim u skladu s merama, na kojima je bilo svega tridesetak ljudi, a drugi pak, potpuno slučajno.

Kroz hodnike jure sestre i lekari kojima se lica pod maskama i vizirima ne vode. Iz sobe u sobu, noseći na leđima breme odgovornosti, koje ne skidaju i odnose svojim kućama, čak i kada skinu skafandere. Prilikom izlaska i napuštanja bolnice, na izlazu je jedna pacijentkinja, koja je uspela da pređe prag zelene zone, na putu je do kuće.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri