SELILI SE 14 PUTA: "Novosti" obradovale devetočlanu porodicu Miljanović sa Umke kod Beograda koja živi u trošnoj kući

I. B.

18. 11. 2020. u 12:33

FOND humanosti "Novosti" izmamio je prekjuče osmehe na licima mnogočlanoj porodici Miljanović sa Umke brojnim poklonima u vidu tople garderobe i obuće, olakšavajući im time predstojeći zimski period.

СЕЛИЛИ СЕ 14 ПУТА: Новости обрадовале деветочлану породицу Миљановић са Умке код Београда која живи у трошној кући

Foto Ž. Knežević

Osim toga, mališani su dobili punu kesu knjiga, koju su nestrpljivo želeli da otvore.

Slađana i Saša Miljanović i njihova tri dečaka i četiri devojčice, godinama unazad suočavaju se sa brojnim životnim nedaćama. Do sada su se selili 14 puta, a trenutno žive u veoma trošnoj i maloj kući koja ima jednu sobu, kuhinju, usko kupatilo i hodnik. Uglavnom svi borave u toj jednoj prostoriji, a kako ne mogu u njoj svi da spavaju, nekako su uglavili po jedan dodatni krevet u kuhinju i hodnik. Velike poteškoće imali su sa pronalaskom doma, jer su mnogi odbijali da im iznajme stan kada čuju koliko dece imaju.

- Suprug radi sve građevinske poslove, retko kada je kod kuće. Za vreme policijskog časa bilo je malo posla. Trudi se da sada to što više nadoknadi - priča Slađana. - Dva najstarija sina Nikola (22) i Nemanja (19) završila su za mašinbravara, tako da oni isto rade i pomažu nam finansijski. Trudimo se da nekako normalno živimo.

Foto Ž. Knežević

Kao petnaestogodišnjakinja, Slađana je 1995. godine bila deo nepregledne kolone tokom akcije "Oluja", ostavljajući za sobom sve što ima. Od tada još uvek nije uspela u potpunosti da reši dokumentaciju, što je sprečava da izvadi ličnu kartu i nađe stalan posao.

- Radila sam u pekari i prodavnici, ali to je bilo kratkotrajno. Kada se starije ćerke Nataša (17) i Jovana (14) vrate iz škole, one čuvaju mališane Marka (12), Milicu (9) i Željanu (7), a ja idem da radim. Obično pomažem komšinicama oko čišćenja kuće i pravljenja zimnice.

KREVETI OD ZATVORENIKA IZ "ZABELE"

OSUĐENICI iz KPZ "Zabela" kod Požarevca donirali su nove krevete za decu.

- Pokretač sam ove inicijative nas ogrešenih o zakon, ali duša sačuvanih. Međutim, bez podrške ostalih osuđenih lica, uprave i drugih zaposlenih ništa ne bi moglo da se realizuje. Dovoljna je nagrada i neopisiv osećaj kada znate da ste nekome pomogli - rekao je Dejan Martinović.

Prema Slađaninim rečima, iako ima samo 40 godina, oseća se veoma umorno od svih preživljenih događaja, ali deca joj daju snagu da ide napred. Najveća želja Miljanovića je da izgrade sopstvenu kuću i obezbede deci bolje uslove za život. Iako se trude da tu želju pretvore u stvarnost, nedostatak finansijskih sredstava im i dalje predstavlja nepremostivu prepreku.

- Cilj fondacije je da pomogne svakom ko nam se obrati, prvenstveno bolesnoj deci i porodicama na rubu egzistencije - rekla je direktorka Fonda Divna Čanaćević. - Brojne akcije su iza nas tokom dvadeset godina postojanja, a verujem da ćemo i ovoga puta pomoći porodici Miljanović u izgradi kuće. Nadam se da smo poklonima uspeli da im nadoknadimo ono što im nedostaje.

Svi zainteresovani koji žele da pomognu porodici Miljanović da sagrade sopstveni krov nad glavom mogu uplatiti novac na žiro račun Fonda "Novosti" 205-5621-06.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!