MOZAIK BOGORODICE KRASI ULAZ: Umetnički rad porodice Ivanović, iz Paraćina, ukrašavaće Hilandar po blagoslovu igumana Metodija

Zorana Rašić

18. 10. 2020. u 23:00

PO ikoni iz riznice manastira Hilandar, umetnička porodica Ivanović iz Paraćina, čiji je "guru" akademski slikar Zoran Ivanović, izrađuje prvi mozaik za ovu svetinju.

МОЗАИК БОГОРОДИЦЕ КРАСИ УЛАЗ: Уметнички рад породице Ивановић, из Параћина, украшаваће Хиландар по благослову игумана Mетодија

Foto Z. Rašić

Na kamenoj slici koja će ukrašavati glavni ulaz u Hilandar biće scena uvođenja u hram - Vavedenja Presvete Bogorodice. To je njihova manastirska slava.

- Za razliku od drugih svetogorskih manastira, Hilandar nema mozaičku tradiciju, stoga je iguman Metodije želeo nešto iz tog opusa. Ostalo je sve bilo u Božjim rukama jer smo moj sin Temjan i ja često odlazili u Hilandar - priča, za "Novosti", slikar svetskog ugleda Zoran Ivanović. - Prilikom jedne takve posete, ne znajući za njihovu nameru, odneo sam im na poklon moj prvi mozaik Bogorodice koji sam radio za jagodinsku Crkvu svetih apostola Petra i Pavla. Šetajući sa ocem Simeonom, monahom koji je bio zadužen za umetnički rad, došli smo do glavnog ulaza i prosto nisam mogao da verujem koliko je to bilo pogodno mesto! Dogovori su trajali skoro dve godine. Na kraju smo Temjan i ja dobili za mozaik blagoslov od igumana.

Pola miliona kamenčića

Po kazivanju Temjana Ivanovića (37), mozaik će imati više od pola miliona delova - kamenčića i oko 200 kilograma.

- Radimo po inverznoj metodi, što znači, sa naličja. Rezultat se vidi tek na kraju i u tome jeste čar. Ceo taj koncept je u skladu sa našim načinom razmišljanja čiji je osnov - vera.

Svako od nas ima svoj lični pristup umetnosti, ali to zajedništvo je najvažnije: da se porodica dogovori, radi i realizuje dogovoreno.

Sestra Vasilisa dodaje:

- Osam sati rada svakog dana se podrazumeva. Mozaik traži preciznost ruke, tehničko znanje, pa kad se umorimo i oči se prezasite sitnih kamenčića, pređemo na krupnije stvari.

Prva i najvažnija stvar bila je potraga za kamenom koji određuje kolorit mozaika. Kako prirodni kamen nema svu višebojnost i prozračnost, dodatni materijal je veštački kamen, staklo ili pasta. Njime će umetnici iz Paraćina raditi delove ogrtača male Bogorodice, njene majke, Svete Ane, odežde oca Joakima i devica koje je prate. Napravili su skicu, kamen je obezbeđen do martovskog uvođenja vanrednog stanja, pa je najstariji Ivanović sa svojim umetničkim podmlatkom usaglasio zadatke. Osim sina, u staroj roditeljskoj kući u Paraćinu u izradi mozaika učestvuju i njegove dve ćerke, Temjana i Vasilisa. Njihova specijalnost je grafički dizajn i primenjena umetnost, pa se svi skladno dopunjuju. Kad se svi kamenčići slože, mozaik se zaliva specijalnim lepkovima koji mu daju elastičnost. Tako se i podiže na zid.

Foto Z. Rašić

Mozaik za Hilandar će biti veličine oko pet kvadrata, dva i po puta dva metra. Sa trinaest figura, biće jedan od najzahtevnijih. Osim trogodišnje Bogorodice, tu su njeni roditelji koji je uvode u hram, sveštenik i sve pratilje, kao i anđeo koji na skici nedostaje.

- Mi smo verujuća porodica. Moja deca i ja smo veoma vezani za crkvu, pa ovo smatram nagradom. Ikonopis, freskopis ili mozaička umetnost na sakralnu temu ne može da se dobro uradi ako čovek nije verujući - tvrdi najstariji Ivanović. - Za šest, sedam meseci, bože zdravlje, mozaik za glavni ulaz ćemo završiti. A do tad će se, nadamo se, stvoriti uslovi da možemo da odemo do Grčke i Svete Gore, da ga postavimo na našu svetinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere