PLEMENITOST NE PITA ZA CENU: Fejsbuk grupa "Budi human - humanitarne licitacije" za kratko vreme okupila 110.000 članova

D. MATOVIĆ

17. 09. 2020. u 13:25

NAŠE malo može da promeni nečiji svet. Vođene plemenitim porivom da pomognu, Branka Zarić, Ivana Marković, Tijana Majić i Milena Marinković pre tri i po meseca oformile su grupu na "Fejsbuku", pod nazivom "Budi human - humanitarne licitacije", za prikupljanje donacija za lečenje dece i odraslih.

ПЛЕМЕНИТОСТ НЕ ПИТА ЗА ЦЕНУ: Фејсбук група Буди хуман - хуманитарне лицитације за кратко време окупила 110.000 чланова

Foto: Novosti

Poziv koji su uputile probudio je humanost kod mnogih korisnika društvenih mreža. Grupi se dnevno priključi i do 1.000 ljudi i sada ima oko 110.000 članova. Svesni da nije mnogo potrebno da učine nešto lepo za druge, članovi grupe gotovo svakog minuta objavljuju na zidu fotografije stvari koje nude na prodaju. Ponuda je šarolika, od recepata, igračaka, kozmetike, odeće i obuće do mobilnih telefona i laptopa. Licitacija traje jedan dan, a prodavci u postu navode kome je novac od prodaje namenjen. Pobednik licitacije novac uplaćuje direktno na račun osobe kojoj je potrebna pomoć. Na ovaj način dnevno se sakupi od pet do 7,500 evra.

"STOJADIN" ZA LANU

PORODICA Slivnjak je ponudila automobil "stojadin" i prodat je za 20.000 dinara. Auto je očuvan i u dobrom stanju.

- Mi smo hraniteljska porodica, kroz našu kuću prošlo je šestoro dece i licitacija je još jedan način da pokažemo svoju humanost - kaže Slavica Slivnjak. - Odlučili smo da novac bude uplaćen na račun male Lane Jovanović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. 

- Počelo je slučajno - govori nam Branka Zarić, osnivač grupe. - Na svom profilu licitirala sam neke stvari i sav prihod usmerila na račun jedne fondacije koja pomaže lečenju dece. Tijana, Ivana i Milena su imale slične ideje i kada sam napravila grupu pozvala sam ih da mi priteknu u pomoć. Bez razmišljanja su prihvatile.

Od prvog dana grupa je brzo počela da se širi i sada imaju čak 44 administratora. Grupa je zatvorenog tipa, ali je dovoljno poslati zahtev i nakon prijema u grupu, svako može da pomogne.

- Potpuno smo samostalni - kaže Branka Zarić. - Nismo ogranak nijedne fondacije. Same smo napravile grupu i niko nas nije molio za pomoć. Nemamo dodir sa novcem, prihod od uplata ne ide na naše račune, već direktno na račune korisnika. Pobednik licitacije ima rok 48 sati da uplati novac, a jedno od pravila grupe je da se uplatnica postavi javno da se vidi da je novac otišao tamo gde treba.

Najveću cenu na licitacijama dostigao je motor koji je prodat za tri hiljade evra. Taj novac je uplaćen za lečenje jednogodišnje Sofije Markuljević, devojčice koja je ujedinila Srbiju. Vaterpolo kapica reprezentativca Filipa Filipovića izlicitirana je za 120.000 dinara, a polovna kolica prodata su za 650 evra.

- Ponuda je stvarno raznolika, ali je to dobro za prodaju, jer svako može tu da pronađe ono što mu je potrebno - kaže Branka Zarić. - Svakodnevno se čujemo sa roditeljima dece kojima je potrebna pomoć za lečenje. Do sada smo uspeli da sakupimo novac za 12 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!