MISLIO JE DA JE BIO 10 ČASOVA U KOMI, A ONDA JE USLEDIO ŠOK: Predrag Nikolić (20) iz Leskovca o koroni i nedeljama na respiratoru

J. ĆOSIN

04. 09. 2020. u 08:05

KADA sam se probudio, nisam znao ni gde sam, ni koliko sam dugo tu. Bio sam malaksao i pospan.

МИСЛИО ЈЕ ДА ЈЕ БИО 10 ЧАСОВА У КОМИ, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ШОК: Предраг Николић (20) из Лесковца о корони и недељама на респиратору

Foto: R. J.

Mislio sam da sam imao neku operaciju i da sam desetak časova bio u komi. A onda šok - lekari su mi saopštili da sam na respiratoru proveo punih 18 dana.

Ovako, za "Novosti", priča dvadesetogodišnji Predrag Nikolić (20) iz okoline Leskovca koji je proveo duže od 50 dana na bolničkom lečenju i koji je ostvario verovatno jednu od svojih najvećih životnih pobeda. Zbog virusa korona, on je 18. jula poslat u Klinički centar Niš, ali kako se fizički osećao dobro, nije ni slutio da će proći kroz pravu agoniju.

- Sportista sam, treniram košarku, idem u teretanu, vodim zdrav život i nisam verovao da korona može da me ugrozi - priča Nikolić. - Nekoliko meseci pre toga dobio sam kavasaki sindrom, koji mi je uništavao organe, a da to nisam ni znao. Onda je nastupila korona i to me je dotuklo. Fizički sam bio dobro, ali unutra je sve bilo haotično. To sam shvatio već na prijemu u bolnicu, kada su se lekari rastrčali, doneli aparate i priključili me na elektrode.

Predragu je ustanovljena obostrana upala pluća, voda u oba plućna krila, zapaljenje srčanog mišića, otkazivanje jednog bubrega, loše stanje jetre i krvarenje iz nosa i usta. Ipak, nije se predao.

Foto: Instagram

Predrag pre bolesti

- Uspeo sam da prebrodim. Danas sam dobro. Sve ostalo će doći na svoje - kaže ovaj hrabri mladić koji se uz fizioterapeute i lekare još oporavlja od bolesti.

Kaže da sada želi da odmara i uživa sa svojom porodicom, a u četvrtak ga je posetio i najbolji drug, ali na distanci, uz sve mere opreza.

NAJMLAĐI PACIJENT

PREDRAG je lečen u Leskovcu, a u nišku bolnicu smešten je 18. jula. Svega nekoliko časova po prijemu priključen je na respirator. Zbog terapije na respiratoru uveden je u veštačku komu u kojoj je proveo 18 dana. Na svoj uspeh niški lekari ponosni su i zato što je Nikolić bio najmlađi pacijent sa koronom na kome je primenjena ova vrsta terapije.

Predragova majka Suzana kaže za "Novosti" da su ga se svi kod kuće mnogo uželeli i da im je zagrljaja i danas malo.

- Pred njim je još velika borba, ali najgore je prošlo. Svi se sada trudimo oko njega, da bude dobro - rekla je ona.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju dr Radmilo Janković kaže da je bitka za Predragov život bila jedna od najvećih i najtežih od početka pandemije.

- Danima smo bili gotovo paralisani onim što smo viđali u gasnim analizama, laboratoriji, tromboelastografiji, uzastopnim skenerima, ultrazvučnim pregledima, ali bili smo rešeni da damo i više od svog maksimuma i spasemo ga - ističe Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024