TAJNE OČI I UŠI NEMANJIĆA: Špijunaže, pretvaranja i obmane u srednjovekovnoj Srbiji

Boris Subašić-Ivan Miladinović

27. 07. 2020. u 08:44 >> 08:44

NIKAD ne pokušavaj da pobediš silom tamo gde možeš pobediti obmanom. Tajne operacije su ključne za ratovanje. Na njima se bazira svaki pokret armije.

ТАЈНЕ ОЧИ И УШИ НЕМАЊИЋА: Шпијунаже, претварања и обмане у средњовековној Србији

Foto Depositphotos

Vrhunska veština se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe.

O špijunaži se pisalo klinastim pismom i hijeroglifima, o praistorijskim uhodama i izviđačima svedoče i "Ilijada" i biblijski Stari zavet.

O obaveštajcima su pevali i - srpski guslari. Prisetite se "Ženidbe Dušanove", u kojoj "stare varalice" Latini obmanjuju carskog izaslanika Todora i uvlače srpskog vladara u zamku. Spasava ga maskirani junak Miloš Vojnović koji koristi pravilo: "Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju."

Arhivi srednjovekovne Srbije su uništeni, ali samo njeno nastajanje na prostoru civilizacijskog "vizantijskog komonvelta" dokazuje da su Srbi u jednom trenutku postali dostojni protivnici Vizantinaca, čije ime i danas označava majstore tajne diplomatije, špijunaže, pretvaranja i obmane, koji umeju da zavade dva oka u glavi.

Hroničari i uhode Romejskog carstva u prvim zapisima o Slovenima u 5. veku kao njihove dobre strane navode hrabrost i dovitljivost, a kao najveće slabosti sujetu i razjedinjenost.

Preokret je doneo Nemanja, koji je za kratko vreme veštom kombinacijom ratova i diplomatije stvorio stabilnu i uspešnu državu. Iz istorije je odavno poznato da je pronicljivo i pravovremeno donosio odluke kada da povede rat protiv Vizantije, a kada da teatralno prizna poraz caru Manojlu Komninu i sačuva narod od propasti. Ovaj ga, suprotno svim dotadašnjim pravilima, nije ubio već ga je uzeo za saveznika, iako je Nemanja pre toga protiv Vizantije sklapao saveze sa nemačkim krstašima Fridriha Barbarose i Venecijancima. S druge strane srpski veliki župan je bio najefikasniji zaštitnik vizantijskih zapadnih granica, kada je to bilo u interesu Srbije.

Kako je Nemanja kontaktirao sa tim ljudima širom Evrope u vreme pre telekomunikacija. Kako je znao njihove tajne namere? Kako je znao dokle sme da ide u svojoj rizičnoj politici, okružen moćnim susedima, Ugarskom kraljevinom i Romejskim carstvom? Kako je donosio prave odluke u pravo vreme?

O tome nisu sačuvani pisani tragovi, ali iz opisa hroničara krstaškog pohoda koji je prošao kroz Srbiju može se naslutiti da je Nemanja imao izviđače i uhode na svakom koraku. Krstaški hroničar piše da ih Srbi neprestano motre iz šuma i da svaki pokušaj vojske da skrene sa puta u sela radi pljačke osujećuju srpske lako pokretljive, nevidljive i precizne srpske lukonoše.

Ovakav opis ipak ne objašnjava kako je Nemanja, na primer, unapred saznao da će lukavi venecijanski dužd Dandolo promeniti prvobitni cilj četvrtog krstaškog pohoda 1204. koji se umesto oslobađanja Svete zemlje pretvorio u razaranje Vizantije. Da bi predupredio stradanje Srbije, Nemanja je uoči tog pohoda dogovorio politički brak između duždove unuke Ane i svog sina Stefana, budućeg prvovenčanog kralja. Zahvaljujući tom braku Srbija je preživela krstaško pustošenje i pokrštavanje Balkana kao jedina nedirnuta pravoslavna zemlja.


Ovo je samo jedan primer bezbroj uspešno donošenih odluka u nemanjićkoj Srbiji, koje se može objasniti samo mreži ljudi koji su donosili dobre informacije, "očima i ušima vladara", na koje je daleka uspomena sačuvana i u narodnoj epskoj poeziji.

Sve tekstove iz specijalnog dodatka "Najveći srpski špijuni" čitajte u štampanom izdanju Večernjih novosti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

SRBA

27.07.2020. 12:05

Mudra politika je politika koja je fleksibilna i koja se prilagodjava STVARNOSTI a ne zasnovana na iluzijama. On je mogao da ratuje protiv Romejskog carstva pa onda da im bude saveznik, a nekada vazal pa opet saveznik ili da ratuje. Tako mora uvek i svako, to je hrabrost a ne inacenje i glupo svrstavanje na jednu stranu i po svaku cenu kao sto mi radimo od 90ih. U tom slucaju nijedna strana nece nista da vam pomogne, jedna strana jer racuna na vas bez da vam ista da, druga strana nista ne nudi jer ste unapred odbili da im se pridruzite. To je politika slepaca, Nemanjic je bio hrabar, realan i covek otvorenih ociju pre svega!

Jordan

27.07.2020. 22:21

U vreme krstaškog pohoda na Carigrad (1204.), Stefan Nemanja je već godinama bio mrtav, 1205. se njegove mošti prenose u Srbiju. Njegov sin Stefan (Prvovenčani) se uz pomoć Bugara 1204. vraća na vlast. Anu Dandolo ženi tek 1216.