ZAŠTITNIK LJUDI, ALI I ŽIVOTINJA: Janković iz Jagodine aktivan u savezu

Zorica Gligorijević

28. 11. 2021. u 07:02

PORED toga što se kao pripadnik Vojske Srbije Saša Janković (47) iz Voljavča nadomak Jagodine opredelio da štiti svoju domovinu, on godinama radi na zaštiti domaćih rasa živine.

ЗАШТИТНИК ЉУДИ, АЛИ И ЖИВОТИЊА: Јанковић из Јагодине активан у савезу

Jedini u Pomoravlju uzgaja svrljišku kokoš, Foto Z. Gligorijević

Deo je tima Saveza za odgoj sitnih životinja, koji sa Veterinarskim fakultetom radi na standardima za te rase i nada se da će ih naredne godine priznati Evropski savez odgajivača sitnih životinja. Janković uzgaja oko 200 komada živine. Prvo je, pre deset godina, počeo sa somborskom kaporkom, starom rasom kokoši koja je tokom Velikog rata bila pred istrebljenjem. Kako ih sada u standard varijanti u Srbiji ima nekoliko hiljada, gaji patuljastu varijantu.

- Za svrljiškom kokom tragao sam pet godina, a već tri godine radim selekciju i "čišćenje" te rase. Jedini sam uzgajivač u Pomoravskom okrugu i jedan od samo petoro u Srbiji, pa možemo da ih razmenjujemo da bismo "osvežili krv". Imam 30 komada ove, stare balkanske rase, uzgajane na prostoru Svrljiških planina. Koke su sitne, godišnje nose stotinak jaja, dok ostala živina nosi i po 180 jaja, meso im je žilavije. Zbog toga nisu komercijalne i bile su gotovo istrebljene - kaže Janković i dodaje da ima i nekoliko primeraka rase vinčanski jelenak, koja je pred izumiranjem.

Vinčanski jelenak, Foto Z. Gligorijević

Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja "Zoo Jagodina", čiji je on predsednik, ove godine rešilo je da, u saradnji sa Veterinarskim fakultetom, pokuša da vrati jagodinsku ćurku, koja je postojala još pre Prvog svetskog rata, a centar za odgoj bila je upravo Jagodina, čiji su meštani, baš po toj ćurki, prozvani "ćurani".

- Trudim se da pronađem ovu rasu, da je umatičim i uradim standarde. To je malo sitnija ćurka crno-bele boje, maksimalno dostiže pet-šest kilograma, meso je lošijeg kvaliteta, pa su seljani prestali da je uzgajaju - veli Janković, koji od autohtonih rasa živine uzgaja banatske golišijane, čiji je broj u Srbiji povećan na nekoliko hiljada, zahvaljujući državnim subvencijama i naporima uzgajivača.

Izložbeni primerci, Foto Z. Gligorijević

UDRUŽENjE

UDRUŽENjE za zaštitu i odgoj sitnih životinja "Zoo Jagodina", osnovano pre sedam godina, ima 40 članova iz Pomoravskog okruga, ali i Beograda i Velike Plane, koji uzgajaju živinu, golubove, kuniće i ptice. Udruženje je član Saveza odgajivača sitnih životinja "Aos", koji je član Evropskog saveza odgajivača, pa mogu da izlažu i na međunarodnim izložbama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...