A GDE JE PRAVDA ZA MOJE MRTVE ROĐAKE: Vojin Pavlović prvi kome se sudi po "Inckovom" zakonu

Dragan Vujičić

03. 10. 2021. u 08:11

PRED Sudskim većem Osnovnog suda u Srebrenici u optužnici za negiranje genocida planirao sam da me "brane" moji pobijeni rođaci.

А ГДЕ ЈЕ ПРАВДА ЗА МОЈЕ МРТВЕ РОЂАКЕ: Војин Павловић први коме се суди по Инцковом закону

Foto Arhiva

Nameravao sam da sudiji Vukmanu Petkoviću izdiktiram u zapisnik ko mi je od familije stradao u minulom ratu, a da niko za njihovu smrt nije odgovarao: stric Radoje Pavlović ubijen je na Božić 1993. u Kravici, sahranili smo ga bez glave. Pre njega, na početku rata, 25. juna 1992. ubijen mi je prvi stric Dušan Pavlović, a ubrzo nakon toga i njegov sin Mikajlo (11) poginuo je na pragu kuće od granate, baš iz Srebrenice. Sa majčine strane, od familije Mlađenović iz Ježestice, spisak žrtava je i duži, a okolnosti njihovih pogibija još krvavije.

OPTUŽEN Vojin Pavlović, Foto Arhiva

Ovako, za "Novosti", govori Vojin Pavlović, prvi građanin Republike Srpske kojem je počeo proces prema "Inckovom zakonu" iz jula ove godine o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Mada je Narodna skupština RS izglasala odluku da ovakvih suđenja na njenoj teritoriji neće biti, sudska mašinerija pravosuđa BiH ipak je bila brža. Lider srpske NVO "Istočna alternativa" Vojin Pavlović je morao da se pojavi u srebreničkom Osnovnom sudu 27. septembra u 9.45 jer bi u suprotnom, po sili propisa, bio priveden.

- Neprijatno beše i meni i sudiji Vukmanu da se gledamo.On je nemoćno širio ruke, konstatujući u zapisnik da se tužioci (novinari "Avaza" i još niz drugih podnosilaca), nisu pojavili u sudnici i zakazao je sledeće ročište za 25. oktobar. Iskreno se nadam da će država RS naći način da zaštiti nas čija životna sudbina dokazuje ko je u prošlom ratu počeo krvavi pir - kaže Pavlović.

Nevladin aktivista nije slučajno "pikiran" da bude prvi kome će se suditi za navodno negiranje genocida u Srebrenici. Njegovo udruženje je "kamen u oku" političkom establišmentu u BiH jer su, između ostalog, napravili spomenik počivšem ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu koji je vetom sprečio izglasavanje Rezolucije o genocidnosti Srba 2015. da bi onda nastala "zbrka" kada za njega nije bilo mesta u Srebrenici.

"Zapamćena" im je i inicijativa da se po Peteru Handkeu nazove Ulica maršala Tita, ali i lepljenje slika Putina i Dodika zbog čega je ova NVO u Sarajevu označena skoro pa kao teroristička organizacija...

- Prvi sam, još novembra 2020. podneo krivičnu prijavu protiv Valentina Incka kada je prvi put nagovestio da će doneti zakon o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici - kaže Vojin.

- U međuvremenu su protiv mene podnete prijave jer sam u martu plakatima obeležavao rođendan Ratka Mladića, a u julu Dan kada je VRS oslobodila Srebrenicu...

Pavlović dodaje i da je siguran da će Banjaluka naći načina da odbrani ne samo njega, već i druge Srbe koji bi bili gonjeni zbog toga što govore istinu - da u Srebrenici nije bilo genocida.

Foto Arhiva

 

NASEROVI IH SVE DOKRAJČILI

SA majčine strane familija iz Ježestice je gotovo zatrta. Njena braća Dragan i Anđelko zajedno sa mojom bakom Savkom ubijeni su na kućnom pragu.

Sa Anđelkovom glavom su igrali fudbal u Potočarima, baš na mestu gde se danas nalazi muslimanski Memorijalni centar.

Sestru od ujaka Ljiljanu Ilić, koja je imala 17 godina i bila trudna, Naserovi su nožem dokrajčili - kaže Vojin Pavlović, pokazujući nam niz slika u telefonu sa likovima najbližih koje više nema.

SALKO JE SIN KRVOLOKA ZULFE

PAVLOVIĆ objašnjava i zašto je siguran da medicinskoj sestri Radi Milanović, koja je ostala 1992. u Srebrenici da leči muslimane, a o kojoj su "Novosti" nedavno pisale, neće biti ukazana počast da dom zdravlja ponese njeno ime:

- To u Srebrenici teško da je moguće jer je predsednik Skupštine opštine Salko Tursunović sin majora Zulfe Tursunovića, koji je zaklao Radu pred stotinama ljudi. Zulfo, koji je bio šef svih logora za Srbe na ovim prostorima, sahranjen je uz najveće počasti BiH 2010. godine.

KRIVICA Jedna od akcija "Istočne alternative" Vojina Pavlovića, Foto Arhiva

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati