NATO JESTE MOĆAN, ALI NIJE JAČI OD PRAVDE: Advokat Anđelo Tartalja najavio da će zastupati žrtve posledica bombardovanja

B. SUBAŠIĆ

09. 06. 2021. u 13:21

ZLOČIN bombardovanja Srbije projektilima sa osiromašenim uranijumom je nemerljiv, jer se njegove posledice ne mogu ispraviti, poručio je juče poznati italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja sa konferencije za medije održane u Ruskom domu u Beogradu.

НАТО ЈЕСТЕ МОЋАН, АЛИ НИЈЕ ЈАЧИ  ОД ПРАВДЕ: Адвокат Анђело Тартаља најавио да ће заступати жртве последица бомбардовања

Foto Tanjug

Ovaj "David među advokatima" je na sudu već 200 puta pobedio Golijata i izvojevao odštetu za italijanske vojnike koji su tokom učešća u mirovnim misijama oboleli od malignih bolesti izazvanih zračenjem.

Tartalja se učlanio u nišku advokatsku komoru da bi sa našim advokatima zastupao srpske žrtve osiromašenog uranijuma. Do te odluke je došlo tokom saradnje sa advokatom Srđanom Aleksićem iz Niša, koji je inspirisan Tartaljinim uspesima na italijanskim sudovima, odlučio da sličan proces započne u Srbiji. Sada im se pridružio ugledni beogradski advokat Goran Petronijević, koji je bio sudija u procesu protiv čelnika NATO u Srbiji, kada su proglašeni za zločince čvrsto utemeljenom presudom na 250 strana.

Iz političkih razloga, presuda čelnicima NATO je docnije zabašurena, ali dokazi su i dalje nesporni. Petronijević je taj dragoceni dokument dao Tartalji na korišćenje u pravnoj borbi što je ovaj prihvatio s neskrivenim zadovoljstvom.

Goran Petronijević, Foto Arhiva

- Do sada sam zastupao italijanske vojnike koji su oboleli tokom nekoliko meseci boravka na prostoru zagađenom osiromašenim uranijumom, a presude u njihovu korist nam daju mogućnost da izborimo pravdu u mnogo većem poduhvatu - naglasio je Tartalja.

- Ovde je reč o pravdi za ljude koji su pretrpeli bombardovanje svoje zemlje osiromašenim uranijumom i nastavili da žive na kontaminiranom tlu. Ne brine me reakcija moćnog NATO, za mene je Alijansa samo jedna strana u procesu. Moja preokupacija je da sudije uverim da je bombardovanje osiromašenim uranijumom zločin kojim je ugroženo pravo na život velikog broja ljudi, za veoma dug vremenski period.

On je naglasio da Srbija, uprkos nezavidnom međunarodnom položaju, mora da stane iza svojih građana čije je pravo na život ugroženo NATO agresijom.

- Mnogo je teoretisanja o ljudskim pravima, a ovo je konkretna borba za njih - istakao je Tartalja.

ODLUČAN  Anđelo Tartalja, Foto Arhiva

- Nju trenutno najviše ometaju ogromne sudske takse za potencijalne podnosioce tužbe protiv NATO. One demotivišu te ljude koji potiču uglavnom iz siromašnijih slojeva. Tako je bilo i u Italiji, dok nisam postigao da sudska taksa bude ukinuta. Srbija treba da postupi isto.

Tartalja ne pripada nijednoj političkoj opciji, ali njegova istrajnost donela mu je poštovanje uticajne asocijacije "Evropska levica", koja je najavila kampanju prikupljanja sredstava za plaćanje taksa kojima bi srpske žrtve NATO mogle da uđu u pravosudni proces protiv najmoćnijeg vojnog saveza sveta.

- Niko nije iznad prava i pravde, pa ni NATO - uveren je Tartalja.

- Kada sam 2002. podneo prvu tužbu, govorili su mi da nemam šanse, a ja sam u 200 sudskih presuda dokazao da nisu u pravu.

"BONDSTIL" U NEGAĐANOJ ZONI

Srđan Aleksić, Foto Arhiva

MEĐUNARODNI advokatski tim smatra da je materijal iz presude čelnicima NATO, koju im je doneo Petronijević, od izuzetnog značaja, jer je on bio u vreme agresije na KiM, predvodeći pravni tim koji je utvrđivao činjenice i sakupljao dokaze.

- Tri člana tog tima su već preminula od bolesti izazvanih osiromašenim uranijumom - naglasio je Petronijević.

- Tada smo primetili da se apsolutno sve gađa uranijumskom municijom, osim prostora od oko 200 hektara između Đakovice i Prizrena. Kada je na tom prostoru docnije podignuta baza "Bondstil", shvatili smo da je lokacija čuvana. To je dokaz da je vrh NATO oduvek znao efekte koje izaziva municija sa osiromašenim uranijumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju