ČUVAJU NARODNO NASLEĐE: U rezidenciji Ambasade SAD na Dedinju izložene rukotvorine žena i organizacija iz Srbije

Š. Marović

02. 06. 2021. u 21:51

IZLOŽBA "Slavimo žene i nasleđe" koja je prikazala rukotvorine iz svih krajeva Srbije, održana je u sredu u rezidenciji Ambasade SAD u Užičkoj ulici na Dedinju.

ЧУВАЈУ НАРОДНО НАСЛЕЂЕ: У резиденцији Амбасаде САД на Дедињу изложене рукотворине жена и организација из Србије

Foto M.Anđela

Svečanost je priređena pod pokroviteljstvom En Godfri, supruge ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija, u saradnji sa organizacijama NALED i "Etno mreža".

Posetioci su mogli da pogledaju ostvarenja članica "Etno mreže", zanatskih udruženja, zadruga i preduzetničkih radnji iz svih krajeva naše zemlje. Postavka je predstavljala tehnike i motive prepoznatljive za regionalne celine, odnosno Vojvodinu, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

Ambasador Entoni Godfri istakao je da su dve zemlje bile saveznice u oba svetska rata, kao i da nas povezuju velike istorijske ličnosti.

- Uzbudljivo je videti da se srdačne veze nastavljaju i danas - istakao je Godfri. - Ove godine obeležavamo 20 godina obnove programa razmene. NALED i "Etno mreža" spadaju u one sa kojima je ambasada sarađivala u proteklih nekoliko godina. Mnogo smo ponosni na ovo partnerstvo i zajedničku podršku ženama, od kojih su mnoge izložile svoje rukotvorine.

Izvršni direktor NALED Violeta Jovanović nije mogla da sakrije ponos i veliko zadovoljstvo što su im otvorena vrata američke ambasade, gde su imale priliku da pokažu sve ono što su u prethodnom periodu stvarale.

- Učinili su nas delom svoje porodice - kaže Jovanovićeva.

- Svojom podrškom činite ogromnu razliku za sve žene "Etno mreže" i moram da kažem da su veoma snažne zato što je En jedna od nas. Verujem da je pravi trenutak da se takođe zahvalimo državi Srbiji i da istaknemo podršku koju ona pruža svima u "Etno mreži" i onima koji čuvaju naše nasleđe baveći se rukotvorinama.

Događaju su prisustvovale i ministarke Tatjana Matić i Zorana Mihajlović, koje su bile oduševljene onim što su umetnice prikazale.

- Naše žene su vredne i radne i važno je da to pokažemo celom svetu, jer ono što one proizvode deo je našeg nasleđa - istakla je Mihajlovićeva.

- Radili smo mnogo u prethodnom periodu, ali svi zajedno moramo više da doprinesemo upošljavanju žena sa sela. Gotovo svaka druga je nezaposlena, dok preko 60 odsto njih radi za stan i hranu. Od kad smo pokrenuli projekat "Uposlimo 1.000 žena" zaposlili smo njih 766, ali možemo da budemo još bolji i efikasniji.

TAMARA VUČIĆ POSETILA IZLOŽBU

DOGAĐAJU u rezidenciji na Dedinju prisustvovala je i Tamara Vučić (na slici), supruga predsednika Srbije.

Pažljivo je slušala šta razna udruženja iz naše zemlje imaju da ponude, a nije skrivala oduševljenje proizvodima i ponudom koji su predstavljeni. U jednom trenutku se i oprobala u tkanju, konstatujući da bi se uz malo vežbe sasvim dobro snašla.

Foto M.Anđela

Domaćin ovogodišnje svečanosti En Godfri pozdravila je sve učesnice skupa i zahvalila se na podršci za realizaciju ovako velikih i bitnih projekata.

- Puno mi je srce kada vidim koliko podržavate ove vredne i poštene žene - kaže ona.

- Pet žena zanatlija koje su počele rad sa "Etno mrežom" sada su nezavisne preduzetnice isključivo svojom zaslugom, što je pravi vid uspeha. U proteklih nekoliko nedelja se pričalo o ovom događaju, dobar deo vremena sa ljudima koji nisu ovde, mojim rođacima i prijateljima u Americi i Irskoj. Reč zanatlija je ona koju najviše koristim da opišem vešte majstore koje ovde vidite. Želim im mnogo uspeha i uvek će imati našu bezrezervnu podršku.

PODRŠKA En Godfri, Foto M.Anđela

Na lepo raspoređenim štandovima duž dvorišta rezidencije američkog ambasadora u Užičkoj ulici na Dedinju mogla su se videti 22 izlagača iz svih krajeva zemlje. Svako je sa njima mogao da popriča o proizvodima koje nude, ali i da pokuša lično da ih izradi.

- Preduzetnik sam starih zanata već 11 godina, bavim se ručnim tkanjem, odnosno proizvodnjom tkanih delova narodne nošnje - ističe, za "Novosti", Katarina Mandić iz Pančeva.

- Napustila sam državnu službu i ovaj hobi pretvorila u ozbiljan posao. Nisam imala ambiciju da ovoliko godina radim, već samo da probam. Pomoć imam po potrebi, kada je obim tkanja veći. Sa "Etno mrežom" sarađujem kada je taj suvenirski program u pitanju, dok većinu svog posla baziram na Kulturno-umetnička društva, najviše na naša u dijaspori.

DIVLjENjE Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sa članicama "Etno mreže", Foto M.Anđela

PROSTOR U CENTRU GRADA

ONO što su okupljeni u sredu posebno apostrofirali jeste da se do kraja sledeće godine u centru Beograda nađe adekvatan prostor za zanatlije. Tu bi umetnici iz cele Srbije mogli da izlažu i prodaju svoje proizvode, koji bi sigurno bili dostupniji i prepoznatljiviji većem broju ljudi.

GOŠĆA Zorana Mihajlović u obilasku štandova, Foto M.Anđela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas