ISPIT IZ REPUBLIKE SRPSKE NE VAŽI U SRBIJI: Privrednici pitaju - nadležni odgovaraju

V.N.

05. 04. 2021. u 10:46

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, odgovara na najčešća pitanja:

ИСПИТ ИЗ  РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕ ВАЖИ У СРБИЈИ: Привредници питају - надлежни одговарају

Foto: G. Šljivić

Šta se preduzima ako zaposleni u vreme nadzora ne koriste masku?

Ako je u svom planu primene mera poslodavac utvrdio obavezu nošenja zaštitne maske, u svakom konkretnom slučaju se utvrđuje odgovornost u zavisnosti ko je nezakonito postupao, poslodavac ako zaposlenom nije obezbedio korišćenje maske, ili zaposleni ako nije koristio masku.

Kako postupati sa licima koja prilikom nošenja maski imaju respiratorne probleme vezane za nošenje maske (kašalj, golicanje u grlu, curenje nosa)?

Ukoliko nošenje zaštitne maske stvara zdravstvene probleme zaposlenom, potrebno je savetovati zaposlenog da se obrati svom izabranom lekaru. Da zaposleni iz zdravstvenih razloga ne može da nosi zaštitnu masku, dokazuje se na osnovu izveštaja lekara.

Da li je stručni nalaz nekog od ovlašćenih instituta (kojim bi se potvrdilo da je mašina bezbedna za rad) dovoljan dokument da može da se koristi?

Potrebno je da pored stručnog nalaza poslodavac obezbedi zaposlenima uputstvo za upotrebu i održavanje opreme za rad.

Da li se stručni ispit iz bezbednosti i zdravlja na radu položen u Republici Srpskoj priznaje u Srbiji?

Odredbama Sporazuma o uzajamnom priznavanju dokumenata u obrazovanju i regulisanju statusnih pitanja Republike Srbije i Republike Srpske, od 6. maja 2005. godine nije obuhvaćeno uzajamno priznavanje uverenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Uverenje o položenom stručnom ispitu po Programu stručnog ispita propisanog Pravilnikom o stručnom ispitu iz oblasti zaštite na radu u Republici Srpskoj ne smatra se stečenim Uverenjem o položenom stručnom ispitu o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna