PRIVREDNICI PITAJU, NADLEŽNI ODGOVARAJU: I penzioner može do subvencija

V. N.

31. 10. 2021. u 09:55

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju “Preduzetnika” nadležni iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede odgovaraju na najčešća pitanja:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: И пензионер може до субвенција

Foto Privatna arhiva

Koje opštine, odnosno gradovi pripadaju marginalnom području?

Status područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa Pravilnikom o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, ima naseljeno mesto na teritoriji opštine, odnosno grada ili cela teritorija opštine, odnosno sva naseljena mesta na teritoriji opštine koja ispunjavaju bar jedan od sledećih kriterijuma, i to:

• nalaze se u planinskim područjima na prosečnoj nadmorskoj visini od 500 i preko 500 metara, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda;

• nalaze se u granicama područja nacionalnog parka određenim Zakonom o nacionalnim parkovima;

• nalaze se u devastiranim područjima u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu.

Kako i gde fizičko lice može da izvrši registraciju poljoprivrednog gazdinstva?

Po Pravilniku o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredno gazdinstvo se registruje u Upravi za trezor na teritoriji opštine na kojoj prebiva nosilac poljoprivrednog gazdinstva (sedište – ukoliko je u pitanju pravno lice ili preduzetnik). 

U Registar se upisuje poljoprivredno gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije, a može se upisati i poljoprivredno gazdinstvo sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno, drugo zemljište ili građevinska celina na kojima se obavlja stočarsku, vinogradarska ili povrtarska proizvodnju, ili se obavljaju drugi oblici poljoprivredne proizvodnje, kao što su uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela, zatim, prerada poljoprivrednih proizvoda ili druge aktivnosti kao što su seoski turizam ili stari zanati.

Da li zaposleno lice može biti nosilac gazdinstva?

Lice u radnom odnosu, takođe može otvoriti gazdinstvo i biti nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Da li penzioner može biti nosilac gazdinstva i ostvarivati pravo na podsticaje?

Penzioner, takođe, može otvoriti gazdinstvo i biti nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)