UGOVORI VREDNI 128 MILIONA EVRA: PKS i RAS - Uspešni nastupi naših firmina sajmovima

V. N.

29. 10. 2021. u 16:55

KOMPANIJE iz Srbije koje su u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije učestvovale na međunarodnim sajmovima širom sveta potpisale su sa inopartnerima od 2018. godine do kraja ovog meseca gotovo dve stotine poslovnih ugovora čija vrednost premašuje 128 miliona evra.

УГОВОРИ ВРЕДНИ 128 МИЛИОНА ЕВРА: ПКС и РАС -  Успешни наступи наших фирмина сајмовима

Sajam ANUGA u Kelnu: Jelena Kalinić, Foto Privatna arhiva

U protekle gotovo četiri godine, više od sedam stotina domaćih firmi iz različitih sektora, od prehrambene do mašinske industrije, ostvarilo je gotovo 22.000 kontakata sa kupcima i potencijalnim biznis saradnicima na više od 75 internacionalnih nastupa.

"Ovakav vid podrške i saradnje PKS i RAS-a direktno doprinosi internacionalizaciji poslovanja srpskih kompanija. Međunarodni sajmovi u inostranstvu su nezaobilazni instrument razvoja domaćih kompanija i konkretan okvir za promotivne, stručne i komercijalne susrete kompanija iz Srbije sa potencijalnim partnerima", kaže Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja Privredne komore Srbije.

Uspešan nastup srpskih privrednika na sajmu „Worldfood“ u Moskvi, Foto Privatna arhiva

Privrednike do kraja ove godine očekuje još nekoliko velikih sajmova, u Kini, Nemačkoj, Holandiji i Albaniji.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, pokrivajući najveći deo troškova, omogućava privrednicima da kroz prisustvo na nacionalnim štandovima Republike Srbije predstave svoje proizvode na najvećim i najznačajnijim sajmovima u svetu i regionu.

Foto Privatna arhiva

Otvaramo nova tržišta

Jelena Kalinić, rukovodilac internacionalne prodaje u kompaniji „Budimka“, kaže da ih do kraja godine očekuje nastup na dva sajma, u Šangaju i Amsterdamu.

„Sajmovi su najbolji način da se prezentuje proizvodni asortiman i da se upoznaju potencijalni kupci, što nam je i iskustvo pokazalo. Zahvaljujući kontaktima sa sajmova, otvaramo nova tržišta poput Poljske, Nemačke, Holandije, Izraela, Kipra…“, navodi Kalinićeva.

Od kad je u vlasništvu ITN gupacije, “Budimka” je u organizaciji PKS i RAS učestvovala na sajmovima Worldfood u Moskvi, „CIIE“ u Šangaju, Gulfood u Dubaiju i nedavno na sajmu „Anuga“ u Kelnu.

Štand Srbije na sajamu Gulfood u Dubaiju, Foto Privatna arhiva

Uticaj pandemije na sajmove

GLOBALNA pandemije virusa korona nepovoljno je uticala na održavanje i realizaciju svih sajmova u svetu. Pandemija je gotovo desetkovala međunarodnu sajamsku industriju i ugrozila milione radnih mesta povezanih sa organizacijom izložbi. Svetska izložbena ekonomija prošle godine je bila manja za 68 procenata u odnosu na 2019. navodi Globalna asocijacija izložbene industrije (UFI) u svom izveštaju o uticaju pandemije na sajamske aktivnosti. Planirana vrednost ukupnog izlaganja u 2020. bila je 224 milijardi dolara. Taj cilj nije ostvaren. Nije sklopljeno 370 milijardi dolara vrednih poslovnih ugovora između učesnika izložbi.

* * * * * * * * * *

Kalendar sajmova

• Međunarodni sajam zaštitne opreme „A+A“, koji se održava u Dizeldorfu u Nemačkoj počeo je juče i traje do 29. oktobra.

• Međunarodni opšti sajam China International Import Export, održaće se u Šangaju, Narodna Republika Kina od 5. do 10. novembra.

• Tirana international fair 2021 u Albaniji, od 1. do 4. decembra.

• Međunarodni sajam robnih marki PLMA, zakazan je za 14. i 15. decembar u Amsterdamu u Holandiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a