ŠTA VAM SVE TREBA ZA BRZO OTVARANJE FAST- FUD LOKALA: Serijal - Započni biznis (5) PKS daje informacije za pokretanje kioska brze hrane

V.N.

29. 08. 2021. u 16:29

FAST-fud industrija ili pravljenje brze hrane, decenijama je prisutna i raste u zapadnim državama.

ШТА ВАМ СВЕ ТРЕБА ЗА БРЗО ОТВАРАЊЕ ФАСТ- ФУД ЛОКАЛА: Серијал - Започни бизнис (5) ПКС даје информације за покретање киоска брзе хране

Foto: Saša Stefanović

Takav trend preuzela je i Srbija pa se danas na gotovo svakom koraku mogu naći brzi obroci. Iako je uvreženo mišljenje da ovakvi lokali nude samo nezdravu hranu, to je zapravo stvar odabira stila života svakog građanina jednog društva u skladu sa socio-ekonomskim, kulturološkim, obrazovnim i brojnim drugim činiocima. Danas je moguće brzo dobiti zdrav i balansiran obrok koji je napravljen za svega nekoliko minuta, od namirnica koje su raznolike i važe za hranjive i zdrave.

„Preduzetnik“ i Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije, predstavlja osnovne uslove za otvaranje lokala koji nudi hranu za poneti.

Foto: V. N.

Da bi se došlo do računice koliko je novca potrebno, neophodno je prvo tačno odrediti šta se pravi i prodaje, lokaciju, i tip poslovnog prostora, koji može biti u zakupu ili u sopstvenom vlasništvu. Neophodno je da se ukoliko već nije, opremi, i da ispunjava propisane minimalne tehničke i sanitarno-higijenske uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Potrebno je za početak odrediti optimalan broj zaposlenih i angažovati knjigovođu.

Pored obavezne fiskalne kase, svakako su neophodni pribor i uređaji za čišćenje, merenje, obradu i pripremu hrane i jednodelna sudopera sa tekućom toplom i hladnom vodom i najmanje jedna radna površina uz sudoperu, police za smeštaj pića i opreme i pribora za pripremu hrane, rashladni uređaji za čuvanje hrane, pića i napitaka, uređaji za odvod dima, pare i mirisa, prostor za držanje pribora i sredstava za higijenu, higijenske posude za otpatke u objektu i pored objekta...

Foto: V. N.

Kiosk brze hrane je ugostiteljski objekat u kojem se pripremaju i uslužuju jednostavna topla i hladna jela, pića i napici u originalnoj ambalaži ili u ambalaži za jednokratnu upotrebu, a usluživanje se vrši preko natkrivenog šaltera ili pulta.

Specifikacija i adaptacija prostora

Sve prostorije i prostori u ugostiteljskom objektu u kojima borave ili se zadržavaju gosti moraju da imaju obezbeđeno grejanje, osim u ugostiteljskim objektima koji posluju samo u letnjem periodu. Temperatura u prostorijama u kojima borave ili se zadržavaju gosti mora da iznosi najmanje 18,5 °C…

Najčešći oblik registracije u Agenciji za privredne registre je - preduzetnik ili društvo sa ograničenom odgovornošću. Šifra delatnosti: 5610 – Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata

Troškovi poslovanja

Za jednog zaposlenog sa punim radnim vremenom (bruto plata na godišnjem nivou) potrebno je izdvojiti minimum 515.556 dinara. Ukoliko se angažuje čistačica, bruto plata na godišnjem nivou iznosi 58.000 dinara. Kako bez reklame nije moguće danas voditi uspešno biznis, osnovni troškovi izrada logotipa i vizuelnog identiteta su oko 117.000 dinara. Troškovi knjigovođe na godišnjem nivou su, u zavisnosti od toga u kojoj opštini radite, koje sve usluge nudite i koliki promet imate, od oko 100.000 dinara.

Foto: V. N.

Ukoliko je u pitanju visok promet, potrošnja higijenskih sredstava u jednoj godini je oko 140.500 dinara, kartice za fiskalnu kasu koštaće 23.500 a fiskalna kasa 11.500 dinara.

Troškovi koji se tiču sanitarne inspekcija na 6 meseci su 11.500 dinara. Protivpožarna obuka i bezbednost na radu košta 164.000 dinara, za potrošnju vode u toku godine treba da izdvojite oko 40.000, za struju okvirno 175.500, odnošenje smeća, odnosno komunalije do 189.000 dinara.

Inače, ovi troškovi tretiraju se kao fiksni ili varijabilni troškovi i ulaze u deo Bilansa uspeha preduzeća. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)