NUDI POGLED OD MILION DINARA: Čudesna priča Filipa Matovića - Završio dva fakulteta, radio tri posla i dao otkaz

V.N.

29. 07. 2021. u 16:42

U OJKOVCU kod Nove Varoši, na obroncima Zlatara, 30-godišnji Filip Matović je s proleća ove godine, nakon osam godina života u prestonici, pokrenuo svoj posao i otvorio kamping odmorište „Filipov breg“.

НУДИ ПОГЛЕД ОД МИЛИОН ДИНАРА: Чудесна прича Филипа Матовића - Завршио два факултета, радио три посла и дао отказ

Foto Arhiva

Diplomirani ekonomista i menadžer, Filip danas dočekuje domaće i strane goste na porodičnom imanju. „Filipov breg“ (zaseok nazvan po njegovom navrdedi) nalazi se u bajkovitom selu Ojkovica, na obroncima Zlatara i Murtenice na najširem toku reke Uvac, obgrljen prostranstvom okolnih brda.

„S obzirom na to da sam odrastao na planini Rajac, mogu slobodno reći da mi je planina u krvi, tako da sam s godinama sve više vremena provodio u prirodi, koliko su obaveze dozvoljavale“, priča Filip.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Menjajući razne poslove za osam godina života u prestonici, kako je vreme odmicalo, sve više je želeo da upliva u preduzetničke vode. U jeku pandemije prošle godine, poslednjih godinu dana u Beogradu je radio tri onlajn posla i shvatio da više ne mora da plaća stan u Beogradu.

Na nagovor prijatelja, i uz podršku Vladimira Đumića, predsednika Kamping asocijacije Srbije, krajem 2020. godine dao je otkaz i hobi, planinarenje i kampovanje, pretvorio u zanimanje.

„Za mesec dana otkako sam otvorio sezonu kampovanja na bregu, najviše gostiju je bilo iz Vojvodine i Beograda, ali i nekoliko stranih državljana koji su se uputili ka Crnoj Gori najčešće motorima. Cilj za narednu sezonu mi je, kada se otvore granice, da se fokusiram na goste iz zapadne Evrope, jer oni najviše vole, cene i praktikuju ovaj vid turizma“, kaže Filip.

Foto Arhiva

Za prvu sezonu gostima je na raspolaganju 20 kamp parcela gde mogu postaviti svoj ili iznajmiti kompletno opremljen šator. Gosti imaju mesto za spremanje hrane, toalete, tuš kabine... Za ljubitelje aktivnog odmora postoji mogućnost organizovanja fakultativnih izleta u saradnji sa lokalnim meštanima.

Cilj mu je, pre svega, da Ojkovica bude prepoznata na turističkoj mapi Nove Varoši, ali i Srbije, jer ima idealnu poziciju za to - nalazi se na pola puta od Beograda ka Crnoj Gori.

Filip ima mnogo ideja. Na jesen će zasaditi četinare oko kamp parcele, planira postavljanje visećih mreža za odmor... U narednim godinama na vrhu imanja planira izgradnju drvenih bungalova. Tako će produžiti sezonu poslovanja do kasne jeseni jer, kad dođe zima, snežni nameti na tom delu planine su toliki da nije moguće boraviti tokom zimskih dana.

Kamp "Filipov breg", Foto Arhiva

„Kapaciteti domaćih kampova su relativno mali u poređenju sa ostatkom Evrope, maksimalno do 50 mesta, i to u većim kampovima poput "Aniva kampa" na Srebrnom jezeru, kampa "Oaza" u Beloj Crkvi, kampa "Zlatibor", "Zasavica", "Asin" kod Golupca, Eko-kampa "Fruška gora" i "Enigma" kod Vranja...“ kaže Vladimir Đumić.

Inostrani kamping gosti su veoma dobri potrošači u vanpansionskoj potrošnji i često se snabdevaju upravo u Srbiji domaćim proizvodima na putu do Grčke. Troše u proseku i više od 50 evra dnevno po osobi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)