ZAŠTO SAM SE IZVINIO SRBIMA? Zeman objasnio sve - "Kada su nas izdali Zapad i Istok, Srbi su bili uz nas"

Novosti online

18. 05. 2021. u 21:07

PREDSEDNIK Češke Republike Miloš Zeman rekao je da se tražeći oproštaj od srpskog naroda za NATO agresiju 1999. godine oslobodio dugotrajne traume, zato što pokajanje oslobađa.

ЗАШТО САМ СЕ ИЗВИНИО СРБИМА? Земан објаснио све - Када су нас издали Запад и Исток, Срби су били уз нас

Foto: N. Fifić/Depositphotos

Tekst pod naslovom "Izvinjavam se srpskom narodu" objavio je na fejsbuku pres sekretar predsednika Zemana Jiri Ovčaček.

- Razgovarali smo sa gospodinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, koje se manifestovalo, na primer, 1938. godine, kada su nas izdali zapadni saveznici, a takođe i 1968. godine, kada su nas izdali naši istočni saveznici. Čovek ne bira. U oba slučaja, srpski narod nam je izrazio podršku. A mi smo im odgovorili bombardovanjem - rekao je Zeman.

- Zbog toga želim da iskoristim priliku da se u svoje ime izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. I voleo bih, da kao osoba, tražim oproštaj od srpskog naroda. Smetalo mi je sve ovo vreme - rekao je Zeman.

Zeman je istovremeno podsetio da je Češka u vreme donošenja odluke o bombardovanju Jugoslavije bila članica NATO-a tek nekoliko nedelja.

- Bili smo poslednji (od zemalja NATO-a) koji smo dali saglasnost za bombardovanje i očajnički smo tražili da nam se bar jedna zemlja pridruži i suprotstavi napadu, ali smo ostali sami. Ali to nas ipak ne opravdava jer to je bila manifestacija nedostatka hrabrosti. Ovim izvinjenjem i traženjem oproštaja oslobodio sam se godina traume, jer pokajanje oslobađa i, kako su Latini rekli, dixi et salvavi animam meam - "Rekao sam i spasao sam dušu" - rekao je Zeman.

Češka je primljena u NATO 12. marta 1999. godine, a 12 dana kasnije počelo je bombardovanje tadašnje Jugoslavije od strane Severnoatlantskog saveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest