ZAHAROVA O NATO AGRESIJI: Bombardovanje Jugoslavije je dugoročna tragedija, posledice se i danas osećaju

Novosti online

26. 03. 2021. u 11:08

PORTPAROLKA Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je 22. godišnjicu NATO agresije na SR Jugoslaviju rekavši da je u pitanju dugoročna tragedija čije se posledice osećaju i dan danas, a pitanje odgovornosti Alijanse zbog štete koja je naneta i dalje nije zatvoreno.

ЗАХАРОВА О НАТО АГРЕСИЈИ: Бомбардовање Југославије је дугорочна трагедија, последице се и данас осећају

Foto: EPA

Pored toga što je Alijansa, prvi put nakon Drugog svetskog rata, kako je rekla, izvela čin agresije protiv jedne suverene države i time prekršila sve norme međunarodnog prava, ona je pretvorila čitav Balkan u poligon za praktično uvežbavanje savremenih metoda vođenja ratova i to protiv daleko slabije zemlje.

Upravo je tada i pokrenut proces zamene legitimnih mehanizama koji regulišu međunarodne odnose nekakvim novim pravilima koja su zapravo predstavljala cinično sprovođenje samovolje sa ciljem prikrivanja lažne propagande o nekakvoj vrsti humanitarne katastrofe u srpskoj pokrajini Kosovo, naglasila je.

- Glavna lekcija oružane operacije NATO-a jeste da, pored toga što pitanje Kosmeta i dalje nije rešeno, bezakonje i samovolja nisu u stanju da reše bilo kakav problem već samo pogoršavaju situaciju - rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Ona je podsetila da je za 78 dana bombardovanja ubijeno oko 2.500 ljudi, da je naneta ozbiljna materijalna šteta mnogim gradovima uključujući i Beograd, kao i da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom što je dovelo do drastičnog porasta onkoloških bolesti zbog kojih ljudi stradaju i dan danas.

Pritom, dodala je, to se odnosi i na vojnike u okviru Kfora koji su dovedeni na Kosovo odlukom Saveta bezbednosti UN sa ciljem održavanja mira.

Zaharova je rekla i da je preko 200.000 nealbanskog stanovništva napustilo svoje domove i još uvek ne mogu da se vrate svojoj kući zbog problema bezbednosti.

Pod okriljem NATO agresije, zaključila je, borci takozvane OVK činili su monstruozne zločine uključujući i kidnapovanje Srba sa ciljem trgovine organima, a mnogi zločinci i dalje su na slobodi iako bi svi oni trebalo da stanu pred lice pravde nezavisno od njihovog trenutnog statusa ili uticaja.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)