MRŽNJA PREMA SRBIMA I DALJE IZBORNI ADUT: Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara i lider DSS, o povišenoj političkoj temperaturi

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

22. 02. 2021. u 12:00

LOKALNI izbori koji će se u maju održati u Hrvatskoj podigli su temperaturu i u sredinama u kojima žive Srbi, pa tako i u Vukovaru.

МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА И ДАЉЕ ИЗБОРНИ АДУТ: Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара и лидер ДСС, о повишеној политичкој температури

Foto: N. Fifić

Dva srpska bloka, jedan na čelu sa Pupovčevim SDSS i Demokratski savez Srba, takođe se pripremaju za izbore, a zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik DSS Srđan Milaković kaže, za "Novosti", da prava politička bitka za novo rukovodstvo grada tek predstoji.

* Kakva je trenutna politička situacija u Vukovaru?

- Kako se izbori bliže, tako je sve više uzavrela atmosfera. Mnoge izborne kombinacije su u igri i prava bitka tek sledi. Vidimo da se već "vade" neke afere, kao ona sa kupovinom zemljišta od strane oca Ivana Penave, koje bi država trebalo da otkupi za velike pare.

* Nakon što je aktuelni gradonačelnik Penava otišao iz HDZ, ima li ova stranka šansu da osvoji vlast u gradu?

- Teško je prognozirati. Sada postoje tri kandidata: Penava, Nikola Mažar iz HDZ i bivši esdepeovac Željko Sabo. Veoma su blizu po potencijalnim glasovima i teško je proceniti ko će u drugi krug.

* Kada je reč o Srbima, ko bi im najviše odgovarao za gradonačelnika?

- Penava je taj koji je najomraženiji zbog dosadašnjeg delovanja. Mažar je vodio Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i tu smo imali ozbiljnu zamerku, jer je braniteljima dodeljivao po 100 bodova. Kasnije se to izmenilo. Nije baš umeren u svojim izjavama, ali kako je ostao lojalan Plenkoviću, nadamo se najboljem. Saba ljudi pamte preko prošlog mandata, neki ga idealizuju jer je posle njega došao Penava.

* Jesu li se vaši odnosi sa Pupovčevim SDSS harmonizovali?

- Sada su odnosi mirniji, ali nikada to nismo ni svodili na neprijateljstvo. Bilo je to političko rivalstvo u kojem ima kritike.

PORFIRIJE

* JESU li vukovarski Srbi očekivali da će dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije postati patrijarh?

- Koliko god smo to želeli, za nas je to ipak iznenađenje. Znali smo da će biti u najužem izboru, ali svakako nismo mogli ni da znamo da će Porfirije postati patrijarh.

* Da li je vukovarskim Srbima sada bolje kada SDSS učestvuje u vlasti i ima potpredsednika hrvatske vlade?

- Zasada se to ne oseća, ali je činjenica da je situacija u Vukovaru mirnija nego ranije. Nema tog negativnog odnosa prema srpskoj zajednici, ali potrebno je i više od toga da se stvore uslovi da Srbi zaista koriste manjinska prava koja im pripadaju.

* Kakav je danas život u Vukovaru?

- To je grad iseljavanja. Popis stanovnika će pokazati veoma loše brojno stanje, bez obzira na to radi li se o Srbima ili Hrvatima. Glavni poslodavac je ovde i dalje država, a ostali teško mogu uopšte da rade. A ko je bliži politici, lakše i preživi.

* Bez obzira na to što je manje ekscesa, svako malo se čuju zahtevi o ratnoj odšteti, upire se prst u Srbe da su počinili ratne zločine?

- Najlakše je odigrati na populističku kartu u nedostatku kvalitetnih programa. Tako bi neki da i dalje karijere grade na ekscesima, optužbama i mržnji. Uvek se pronađu oni koji na ovim temama nastoje da dođu do političkih poena. To nam svima oduzima budućnost, ali neke snage i dalje preživljavaju na toj nacionalističkoj retorici. Na sreću, nove generacije to, ipak, prevazilaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi Vihor 2024 na poligonu „Pešter“