KURTIJU OPADA PODRŠKA: Rezultati istraživanja pred predstojeće izbore na KiM

D. Z.

09. 02. 2021. u 17:01

NAJNOVIJI rezultati istraživanja prištinskog Instituta "PIPOS" navode da pokret Samoopredeljenje ima podršku 40,95 procenata ispitanih.

КУРТИЈУ ОПАДА ПОДРШКА: Резултати истраживања пред предстојеће изборе на КиМ

Foto AP

To znači da je podrška građana sa 44 odsto, koliko je ovaj Pokret imao pre dvadesetak dana opala na ispod 41 posto.

Prema istim istraživanjima sledi Demokratska partija Kosova Hašima Tačija sa 22,03 procenta, Demokratski savez Ise Mustafe sa 19,35 odsto i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 7,8 odsto, dok ostale partije ne bi prema istom istraživanju prešle neophodni “prag” od pet odsto.

Na osnovu izraženog procenta podrške anketiranja tri hiljade ljudi, Kurti i Samoopredeljenje bi imali 45 poslanika, što je veliki skok u odnosu na 29, koliko su imali u prethodnom skupštinskom sazivu dok bi DPK imala 25 mesta, jedno više nego u prethodnom sazivu.

Najveći gubitnik na ovim izborima prema istraživanjima mogla bi da bude patrija kojoj pripada odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti, Demookratski savez Kosova, kojoj se predviđa 21 mesto, nasparam 28 koliko ih je bilo u prošlom izdanju parlamenta.

Zbog navedenih podataka, malo je verovatno da bi kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti mogao samostalno da formira vlast, uprkos tome što je izjavio da njegov Pokret Samoopredeljenje ne planira da ulazi u postozborne koalicije nakon glasanja 14. februara na vanrednim parlamentarnim izborima.

Inače, od 120 poslaničkih mesta u Paramentu tzv. Kosova 20 je rezervisano za poslanika iz redova nealbanskih političkih subjekata, dok je za izbore zakazane za 14 februar učešće prijavilo 28 političkih subjekata među kojima su i tri Srpske političke partije, Srpska lista, Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak kao i Srpski demokratski savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!