NEKA DEO OPOZICIJE IZAĐE IZ KONFUZIJE: Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić o organizovanju međustranačkog dijaloga i formatu razgovora

D. M.

09. 01. 2021. u 10:32

VLAST je spremna da vodi međustranački dijalog, ali tu još ima mnogo nepoznatih, pre svega oko formata i oko toga ko će biti učesnici.

НЕКА ДЕО ОПОЗИЦИЈЕ ИЗАЂЕ ИЗ КОНФУЗИЈЕ: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић о организовању међустраначког дијалога и формату разговора

Foto D. Milovanović

Ako za stolom budu predstavnici i vanparlamentarnih stranaka, onda tu moraju da budu svi, a ne samo one stranke koje nose prefiks proevropske, koje su prihvatljive za EU ili za pojedine opozicione lidere.

Ovo, za "Novosti", poručuje predsednik Narodne skupštine i šef socijalista Ivica Dačić. On se osvrnuo i na poruke koje poslednjih dana šalju pojedini iz dela opozicije, poput lidera Dveri Boška Obradovića - da je jedini smisleni format dijaloga vlasti i opozicije dijalog između delegacije ujedinjene vlasti i delegacije ujedinjene opozicije koja je bojkotovala izbore.

Po Obradoviću, na jednoj strani stola treba da sede predstavnici onih stranaka koje učetvuju u vlasti - SNS, SPS, SPAS, LSV, LDP, a s druge strane delegacija onih koji su bojkotovali izbore 21. juna na svim nivoima.

- Čini mi se da u delu opozicione scene vlada totalna konfuzija kakav uopšte dijalog i sa kim žele. Jedni neće predstavnike Evropske komisije, drugi neće antibojkotaše, treći hoće i one koji su učestvovali na izborima. Ne znam stvarno oko čega uopšte možemo da razgovaramo i da se dogovaramo kad oni ni među sobom ne mogu da se slože ni oko jedne jedine teme - kaže Dačić.

Povodom "prozivki" Obradovića da ne odgovara na njegove zahteve da započne konsultacije u vezi sa početkom razgovora vlasti i opozicije, Dačić kaže:

- Kada je reč o Obradovićevom pozivu na konsultacije, za to ima vremena, jer do izbora ima više od godinu dana. Očekujem da se u ovaj proces uđe na proleće, u martu ili aprilu, a do tada će valjda opozicija da se dogovori ko će sedeti za tim stolom i šta zapravo hoće. I EU, odnosno Evropska komisija, do tada bi trebalo da definiše svoju ulogu u svemu tome, odnosno na koji način će posredovati u dijalogu i ko će od njihovih zvaničnika u tome učestvovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja