JEREMIĆ I ĐILAS ZARATILI OKO BOJKOTA: Novi razdor u Udruženoj opoziciji Srbije koja se podelila na dve kolone

D.M.

15. 12. 2020. u 11:46

POSLE samo od četiri meseca od osnivanja, Udružena opozicija Srbije (UOPS) podelila se na dva fronta, a između vodećih lidera ovog bloka Dragana Đilasa i Vuka Jeremća započeo je otvoren rat za privlačenje ostalih stranaka iz ovog labavog bloka.

ЈЕРЕМИЋ И ЂИЛАС ЗАРАТИЛИ ОКО БОЈКОТА: Нови раздор у Удруженој опозицији Србије која се поделила на две колоне

Vuk Jeremić i Dragan Đilas

Kako sada stvari stoje, u kolonu šefa Stranke slobode i pravde za sada su stali Zoran Lutovac iz Demokratske stranke i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret. Uz Jeremića i njegovu Narodnu stranku je još pet članica UOPS: Pokret slobodna Srbija, Građanska platforma, Šumadijska regija, Državotvorni pokret Srbije i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađar.

Sukobi i nesuglasice u ovom opozicionom savezu traju praktično od od avgusta kada je ugašen Savez za Srbiju a osnovan UOPS. Novi šav u već tinjajućem razdoru pukao je pre nekoliko dana, ovoga puta oko neslaganja po pitanju saradnje sa strankama koje su bojkotovale parlamentarne izbore 21. juna, kao što su PSG i DSS.

To proizilazi iz saopštenje koje je u ime UOPS izdao Pokret slobodna Srbija, a u kojem se tvrdi da Narodna stranka i još pet članica UOPS smatra da ovaj blok treba samostalno da saopšti svoj stav o izbornim uslovima. Navodi se i da SSP, DS i Pokret za preokret to ne žele, odnosno da pre saopštavanja stava UOPS o izbornim uslovima, čekaju da taj tekst provere i dopune i oni koji su smatrali da izborni uslovi nisu prepreka za izlazak na izbore.

To je ponižvajuće za poziciju UOPS,koja je jasno izgrađena bojkotom. SSP, DS I PzP očigledno su odustali od osnovnog principa osnivanja UOPS, a to je da nema saradnje sa onima koji su podržali lažne izbore - navodi deo UOPS.

Sukobi između Đilasa I Jeremića datiraju još iz Saveza za Srbiju, a u prvi klinč u UOPS ušli su odmah na startu ovog opozicionog bloka. Tada su u javnost procureli snimci u kojima nekadašnji funkcioner Narodne stranke Nikola Jovanović pogrdno govori o bivšem stranačkom šefu, a pokušavajući da nagovori tadašnje partijske saborce da prelete kod Đilasa. Do novog udaljavanja NS i SSP došlo je nedavno, kada su ove stranke odlučile da formiraju odvojene odborničke klubove u Skpštini grada Beograda.

Vrbovanje neodlučnih

O NAČINU na koji će biti sopšteni stavovi o izbornim uslovim, od članica UOPS nisu se izjasnili Narodni pokret Srba sa KiM "Otadžbina" i sindikat "Sloga". Đorđe Vukadinović je bio zdržan. Kako tvrde naši izvori, i iz Jeremićevog i iz Đilasovog tabora se da njih vrši pritisak da odaberu stranu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je ovo poslednje nejedinstvo u delu opozicije brutalna politička posledica pogrešno planirane strategije bojkota izbora:

Sada su ponovo na početku, s tim što više nemaju podršku dela građanstva koji bi bio spreman da izađe na ulice. Svesni su koliko je bojkot bio pogrešan, ali nisu u stanju da jasno definišu pravde budućeg delovanja. Ne ide im na ruku ni to što je ova vlada oročena na godinu i po dna, vreme neumitno prolazi, a oni se guše u sopstvenoj ambiciji da menjaju izborne uslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!