HVALA VAM ŠTO STE BOMBARDOVALI SRBE: Čime je to Bajdenov sin toliko zadužio Albance sa Kosova i Metohije?

Novosti online

02. 12. 2020. u 21:40

ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ БОМБАРДОВАЛИ СРБЕ: Чиме је то Бајденов син толико задужио Албанце са Косова и Метохије?

Foto Tanjug/AP

NA Kosovu i Metohiji se još od 1999. godine kreira kult Amerike i NATO - atlantistička religija koja ima svoje bogove. To je deo političkog folklora tzv. Kosova i žele da pokažu da su veći Amerikanci od samih Amerikanaca – komentariše politikolog sa KiM Stefan Filipović podizanje spomenika preminulom sinu DŽoa Bajdena, na putu Gnjilane-Uroševac.

Put od 35 kilometara u blizini kampa Bondstil, takođe, nosi ime Bajdenovog pokojnog sina DŽozefa, a dobio ga je tokom poslednje posete DŽoa Bajdena tzv. Kosovu dok je bio potpredsednik Amerike 2015. godine.

Filipović ove poteze Prištine poredi sa periodom stare Grčke kad su se statue podizane obožavanim bogovima, a vrhovni bog za Prištinu je, kaže on, Amerika i njeni predstavnici.

- To je očekivana politika tzv. kosovske političke elite, koja jednostavno mora da pokaže da nije proamerička, nego čisto - američka. Oni žele da budu veći Amerikanci, „Bajdenovci“ od samog DŽozefa Bajdena. To je ovde normalna stvar, tako je bilo i sa Klintonom, Rikerom, Madlen Olbrajt, dakle, ljudima koji su živi, i to je deo političkog folklora savremenog tzv. Kosova u kome mi danas živimo - navodi Filipović.

https://www.facebook.com/reporteri/posts/3892558810755465

Čime je Albance zadužio Bajdenov sin

Gledano sa pozicije političkog interesa albanskih elita, ne naroda koji od toga nema nikave koristi, ovakvi potezi su sasvim racionalni, jer su u pitanju ljudi koji će njih podržavati, odnosno, koje će oni morati da slušaju.

- Ovo je način da ih odobrovolje, umilostive... Mene sve to podseća na srednjovekovnu tradiciju kada je, pre pregovora dve strane, jedna od njih da bi odobrovoljila drugu slala poklone da je malo omekša - kaže naš sagovornik.

Filipović ističe da je tzv. Kosovo „okupirano“ takvim bistama i spomenicama i da mnogo Univerziteta i ulica nose imena upravo američkih zvaničnika.

Analitičar Agim Šahimi, međutim, kaže da albanski narod u celom regionu vekovima izražava zahvalnost Americi, kao i oni njima i da su takva prijateljstva dugotrajna.

Foto: EPA

Spomenici – albansko hvala za bombardovanje Srbije

- Ako se vratimo u noviju istoriju od 1990. do danas, Amerikanci su uvek bili uz Albance na tzv. Kosovu. Svi američki predsednici, bilo da su demokrate ili republikanci, kada je u pitanju tzv. Kosovo, imaju isti stav. Prema tome, DŽo Bajden, novi predsednik Amerike, uvek je bio protiv nepravde i hteo je da proširi demokratiju na celom Balkanu, posebno na južnom delu Balkana - kaže naš sagovornik.

Što se tiče mladog Bajdena, Šahimi kaže da je on bio veliki lobista za tzv. kosovsku pravdu, veoma angažovan i posvećen ciljevima kosovskih Albanaca, a i kao deo Oebsovog tima obučavao je lokalne tužioce i sudije. Dakle, kao i njegov otac DŽo Bajden zalagao se za "istinu", zaključuje on.

- Albanski narod je zahvalan svima koji su dali glas da se (tzv.) Kosovo oslobodi i da se bombarduje Jugoslavija. To je prikazano spomenicima Amerikancima i ulicama koje nose njihova imena, ali i imena Britanaca i Francuza. Mi nismo imali drugi način da im uzvratimo zahvalnost - kaže Šahimi.

On smatra da bi lako moglo da se desi da DŽo Bajden dođe na tzv. Kosovo a ako odnosi i dijalog budu išli u dobrom pravcu, on će možda posetiti i Srbiju, s namerom da na Balkanu bude mir i demokratija.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)