EU RADI O GLAVI SRBIJI: Poziv za Amerikance, tiče se Kosova i Metohije

Novosti online

02. 12. 2020. u 13:54

ЕУ РАДИ О ГЛАВИ СРБИЈИ: Позив за Американце, тиче се Косова и Метохије

Predsedništvo

EVROPSKA komisija u danas usvojenoj "EU-SAD agendi za globalnu promenu" naglašava da je saradnja Brisela i Vašingtona ključna za dijalog Beograda i Prištine.

- Kontinuirano partnerstvo između EU i SAD i bliska koordinacija na Zapadnom Balkanu je od suštinske važnosti, posebno u dijalogu između Beograda i Prištine kome posreduje EU - navodi se u tekstu agende.

Podsećamo, i većina država i SAD, koje pozivaju, su priznale lažnu državu Kosovo.

Dodaje se da je EU dala Zapadnom Balkanu perspektivu članstva, a da Brisel i Vašington moraju da rade zajedno kako bi podržali pomirenje, poboljšali upravljanje i pokrenuli ključne reforme u regionu.

U Briselu kažu da je u pitanju i prva zvanična institucionalna poruka EU budućoj adminstraciji u Vašingtonu.

- EU i SAD su najbliži partneri i sveznici koje povezuju zajedničke vrednosti, istorija i ciljevi. Strateški, nema važnijeg partnera za EU od SAD. Moramo da oživimo naše strateško partnerstvo u više oblasti od zajedničkog interesa i tamo gde zajedno možemo postići više - poručio je šef diplomatije EU, Žozep Borelj.

U dokumetu koji je usvojila Evropska komisija, SAD se pozivaju da se kao lider, zajedno sa EU, uključe u globalni odgovor na pandemiju korona virusa, da obnove svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena i da rade sa EU u oblasti razvija trgovine i novih telhnologija i ojačaju saradnju o spoljnim poslovima.

- Zajednički rad SAD i EU za cilj ima stvaranje bezbednijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg sveta. Želimo više saradnje na spoljnim poslovima i jačanje sveta zasnovanog na vladavini prava i multilateralizmu - kaže Borelj.

U Briselu naglašavaju da će se o agendi novih transatlantskih odnosa razgovarati na samitu EU lidera sledeće nedelje, a da bi agenda trebalo da bude pokenuta na prvom samitu EU-SAD u prvoj polovini 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Razredni starešina Makaron

02.12.2020. 19:20

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš… i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, sem na času fizičkog vaspitanja.

Dobi

02.12.2020. 23:04

zelite svet zasnovan na vladavini prava,posto ste upravo na naj suroviji i divljacki nacin pokrali izbore gde su mediji proglasili Predsednika Amerike,ima li vece bruke i sramote od tog hazarda.

Miroslav

03.12.2020. 23:51

Nadam se da ce imati drugih velikih problema, pa ce njihovo tutorstvo i prljava politika proci mimo nas. Ko zna sta nas ceka, zbog naseg ruznog iskustva sa njima, moramo biti oprezni? Nasa dva velika i jaka saveznika, mogu nam biti od velike koristi. Boze, kad ce vec jednom prestati sa napadima na nas. Mozda je resenje ruska i kineska vojna baza u srpskim zemljama?

Biljana

04.12.2020. 11:19

Koja Evropa , to je odavno leš.Britanija izašla,Italija se sprema da to uradi ,a naš još ucjenjuju nečim što je davno propalo.Urazumite se Srbi!