BOJKOT SERGEJEVOG PLANA O BOJKOTU UNIJE: Ideja bivšeg lidera PSG o "kažnjavanju" Brisela, zbog izjave Varheljija, nije naišla na podršku

D. M. - S. S. R.

26. 11. 2020. u 08:52

PREDLOG bivšeg predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića - da opozicija treba da bojkotuje Evropsku uniju, a zbog izjave komesara za proširenje Olivera Varheljija da "parlament ima pun kapacitet da sprovede reforme" - nije naišla na dobar prijem u ostatku opozicione scene Srbije.

БОЈКОТ СЕРГЕЈЕВОГ ПЛАНА О БОЈКОТУ УНИЈЕ: Идеја бившег лидера ПСГ о кажњавању Брисела, због изјаве Вархељија, није наишла на подршку

Sergej Trifunović

Na ovu ideju stigli su komentari da EU nema alternativu, ali i poruka kako opozicionari treba da zbiju redove i da se ne oslanjaju previše na Evropsku uniju, niti bilo koga sa strane.

Branislav Lečić, kojeg je jedna frakcija demokrata izabrala za predsednika, kaže za "Novosti" da se ovde stalno zaboravlja jedna važna stvar:

- Mi možemo da kritikujemo parlament da je jednopartijski, ali je on zvanična institucija. I mi smo ti koji treba da uzmemo stvar u svoje ruke, a ne da se stalno ponašamo kao nedonošče i da očekujemo da neko sa strane, u ovom slučaju EU, rešava naše probleme. Politika DS oduvek je bila da se zalažemo za civilizaciju Srbije na nivou evropskih vrednosti. To je važno, a ne da li ćemo i formalno postati članica EU.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju da Evropska unija nema alternativu i da je ideja Trifunovića - pogrešna i opasna.

- Ta ideja je naročito pogrešna, jer dolazi od onih koji predstavljaju građanske aktiviste i zalažu se za građanske ideje i demokratizaciju Srbije. EU je sistem vrednosti, pravila i odnosa za koju se građani Srbije moraju boriti, a državne institucije na tome moraju neprestano raditi. Ne smemo da dozvolimo da se svaki put, kada evropski zvaničnici daju izjavu koja se ne sviđa pojedinim političarima u Srbiji, odmah pravi antievropska histerija i poziva se na bojkot EU - istakli su ligaši.

Iz ove stranke podsetili su da je njihov stav bio da je bojkot izbora pogrešan put, jer će "EU i ostali zapadni partneri u svetu priznati izborne rezultate".

NASTAVAK DIJALOGA

DIJALOG vlasti i opozicije o reformama izbornog sistema vođen je pod pokroviteljstvom EU pre izbora u junu. Kako je najavio predsednik parlamenta Ivica Dačić, opet će se razgovarati sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024