SELJIMI U SUDNICI: Borio sam se protiv Srbije za oslobođenje (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2020. u 11:37

СЕЉИМИ У СУДНИЦИ: Борио сам се против Србије за ослобођење (ВИДЕО)

Redžep Seljimi

JEDAN od članova Glavnog štaba terorističke OVK Redžep Seljimi izveden je pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Seljimi je izjavio da je bio protiv osnivanja tog suda i optužnicu nazvao nepravednom.

Ročištu prisustvuju pomoćnici Specijalizovanog tužioca Kosova DŽeka Smita, kao i Seljimijev pomoćni branilac Robert Karels, koji je objasnio da glavni branila Dejvid Jang nije bio u situaciji da dođe usled mera za sprečavanje širenja virusa kovid 19 uvedenih u Velikoj Britaniji.

Sudija Nikolas Giju podučio je, pored ostalog, Seljimija i ostale učesnike u postupku da ne smeju da otkrivaju podatke koji su zaštićeni i tajni.

U daljem toku ročišta Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Karijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Seljimi će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metohiji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)