POTVRĐENA OPTUŽNICA U HAGU: Tači, Veselji, Krasnići i Redžepi optuženi za kidnapovanja, mučenja i ubistva Srba

Novosti onlajn

05. 11. 2020. u 22:02

TUŽILAŠTVO Specijalnog suda u Hagu tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva.

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА У ХАГУ: Тачи, Весељи, Краснићи и Реџепи оптужени за киднаповања, мучења и убиства Срба

Foto Ž. Knežević

Tereti ih i da su zločine protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni, vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999. godine.

- Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kuksu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. Žrtve su lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK - navedeno je u optužnici.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, pred sudijom za prethodni postupak, biće objavljena uskoro.

Po hapšenju koje je 4. i 5. novembra izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su 4. i 5. novembra dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća je 26. oktobra 2020. potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024