RUŠENJE JAŠARIJEVOG KULTA: U optužnici pomenuta i dešavanja na KiM devedesetih godina, kao i tok stvaranja OVK

S. Rovčanin - Tomković/D. Milinković

07. 11. 2020. u 07:00

U UVODNOM delu optužnice navodi se da je tokom devedesetih albanska dijaspora organizovana kako bi se uključili u dešavanja na Kosovu.

РУШЕЊЕ ЈАШАРИЈЕВОГ КУЛТА: У оптужници поменута и дешавања на КиМ деведесетих година, као и ток стварања ОВК

Foto: Arhiva

Tokom ovog perioda, pojedinci i manje grupe na Kosovu učestvovali su u oružanim napadima protiv vlasti SRJ.

Narodni pokret Kosova (LKP), politička partija Albanaca osnovana još osamdesetih, navodi se kao kreator "oružanih jedinica" nazvanih OVK krajem 1993, a kao ključni ljudi navode se Azem Sulja, Džavit Haljiti, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Laši Brahimaj, Sokolj Bašota. Jakup Krasnići se priključio 1997.

Navodi se da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići sve vreme imali rukovodeće pozicije u OVK.

Svi ovi napadi okarakterisani su kao zločini protiv čovečnosti i sprovođeni su po istoj šemi: na meti su bili i članovi šire porodice žrtve, kao i čitave zajednice, a sve sa ciljem da se poništi svaki otpor i obezbedi jedinstvena podrška za OVK.

U optužnici se Adem Jašari, koji je ubijen u akciji jugoslovenskih snaga 5. marta 1998. označava kao istaknut komandant OVK. Osveta zbog ubistva ovog teroriste bio je napad OVK na Orahovac i okolna sela, sredinom jula 1998. U optužnici se navodi da su tokom ovog napada srpski civili otimani, ubijani, mučeni.

Iako su međunarodni napori za smirivanje situacije doveli i do potpisivanja niza sporazuma u oktobru 1998, koji su između ostalog podrazumevali i obustavu vatre, delimično povlačenje snaga SRJ i međunarodne posmatrače na Kosovu, OVK je objavila da će nastaviti pune oružane aktivnosti u 1999.

Kada su se snage SRJ povukle sa teritorije KiM posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, optužnica navodi da su članovi OVK počeli da zauzimaju institucije, zgrade i firme i da šire kontrolu nad teritorijom.

Sve akcije i misije OVK označene su kao ratni zločini počinjeni tokom oružanog sukoba sa jugoslovenskim snagama. Zločini su počinjeni ili u OVK bazama, štabovima ili tokom aktivnosti OVK. Žrtve su bile osobe koje nisu imale aktivnog učešća u ovim neprijateljstvima. Članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili su svesni okolnosti oružanog sukoba i statusa žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi Vihor 2024 na poligonu „Pešter“