ŠTA PREDVIĐA PLAN PRIŠTINE: Za primenu vašingtonskog sporazuma

Tanjug

20. 10. 2020. u 16:05

VLADA privremenih prištinskih institucija usvojila je plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda, kojim se, između ostalog, preuzima obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima “mini-Šengena”, uključujući sledeći sastanak lidera i povlačenje zahteva za članstvo u tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prenela je Koha.

ШТА ПРЕДВИЂА ПЛАН ПРИШТИНЕ: За примену вашингтонског споразума

Arhiva Novosti

Među 16 tačaka plana, usvojenog u ponedeljak, su i sprovođenje infrastrukturnih sporazuma, izmene koje se odnose na jezero Gazivode, te izmena verskog zakona , kako bi se "sprovela posvećenost premijera Avdulaha Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske crkve", piše Koha, koja je danas u štampanom izdanju objavila ceo plan.

Pod tačkom 1 navodi se da su se obe strane obavezale na sprovođenje sporazuma izgradnji autoputa Niš - Priština (Drač - Morina - Priština - Merdare - Niš), a pod sledećom tačko sprovođenje dogovora o železnicama.

U Planu se dodaje da će Beograd i Priština sarađivati sa SAD, a naročito sa Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj (DFC) i EXIM, posebno na realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će se finasirati uglavnom iz kredita.

Četvrta tačka se odnosi na zajedničku, kako kažu, "granicu" na Merdaru i saradnji na tom prelazu, a peta na međusobno priznanje diploma.

Predviđena je i energetska saradnja, koja se odnosi na dogovoreno zajedničko koriščenje rezursa Gazivoda.

U tački sedam govori se o izmenama verskog zakona, kao i o jednogodišnjoj obustavi kampanje za prijem Kosov u članstvo međunarodnih ogranizacija

Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma kojim Kosovo neće podnositi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ministarstvo spoljnih poslova izdaće cirkularno pismo za sve institucije, da povuku sve prijave i u kojem se navodi da se u periodu od godinu dana Kosovo neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama", stoji u planu koji prenosi Koha.

MIP izdaje instrukciju za sve institucije, gde je potrebno da se povuku sve prijave, te u kojoj se navodi da se u periodu od jedne godine Kosovo nece prijavljivati u međunarodne organizacije", dalje se navodi u ovom planu.

Takođe, obe strane se obevezuju da će pronaći i identifikovati posmrtne ostatke nestalih, a u vezi sa tim, Priština se obavezuje da će nastaviti iskopavanje na pet lokacija: Mitrovica, Peć, Podujevo, Orahovac i Bistražin, u opštini Ðakovica.

Istovremeno, navodi se da će Priština podneti zahtev za iskopavanja i potragu za nestalim licima na podrucju Raške oblasti, kao i još jedan zahtev o pristupu informacijama srpskoj arhivi, posebno arhivi Jugoslovenske vojske.

Inače, plan primene sporazuma iz Vašingtona je izradila Kancelarija za strateško planiranje, u saradnji sa resornim ministarstvima, a prema uputstvu premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija.

U uvodu dokumenta se navodi da će ovaj "ovakav pristup služiti informisanju partnera o postignutom napretku i koordinaciji napora institucija za sprovođenje sporazuma", navodi Koha, što je juče rekao i zamenik premijera Driton Seljmanaj.

Beograd i Priština, uz posredovanje SAD, potpisali su ekonomski sporazum 4. septembra u Beloj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja