ŠTA PREDVIĐA PLAN PRIŠTINE: Za primenu vašingtonskog sporazuma

Tanjug

20. 10. 2020. u 16:05

ШТА ПРЕДВИЂА ПЛАН ПРИШТИНЕ: За примену вашингтонског споразума

Arhiva Novosti

VLADA privremenih prištinskih institucija usvojila je plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Prištine i Beograda, kojim se, između ostalog, preuzima obaveza prema kojoj će Kosovo učestvovati u aktivnostima “mini-Šengena”, uključujući sledeći sastanak lidera i povlačenje zahteva za članstvo u tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prenela je Koha.

Među 16 tačaka plana, usvojenog u ponedeljak, su i sprovođenje infrastrukturnih sporazuma, izmene koje se odnose na jezero Gazivode, te izmena verskog zakona , kako bi se "sprovela posvećenost premijera Avdulaha Hotija u vezi sa dodatnom zaštitom Srpske crkve", piše Koha, koja je danas u štampanom izdanju objavila ceo plan.

Pod tačkom 1 navodi se da su se obe strane obavezale na sprovođenje sporazuma izgradnji autoputa Niš - Priština (Drač - Morina - Priština - Merdare - Niš), a pod sledećom tačko sprovođenje dogovora o železnicama.

U Planu se dodaje da će Beograd i Priština sarađivati sa SAD, a naročito sa Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj (DFC) i EXIM, posebno na realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će se finasirati uglavnom iz kredita.

Četvrta tačka se odnosi na zajedničku, kako kažu, "granicu" na Merdaru i saradnji na tom prelazu, a peta na međusobno priznanje diploma.

Predviđena je i energetska saradnja, koja se odnosi na dogovoreno zajedničko koriščenje rezursa Gazivoda.

U tački sedam govori se o izmenama verskog zakona, kao i o jednogodišnjoj obustavi kampanje za prijem Kosov u članstvo međunarodnih ogranizacija

Predviđeno je preduzimanje akcija i kada se radi o primeni jednogodišnjeg moratorijuma kojim Kosovo neće podnositi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Ministarstvo spoljnih poslova izdaće cirkularno pismo za sve institucije, da povuku sve prijave i u kojem se navodi da se u periodu od godinu dana Kosovo neće prijavljivati za članstvo u međunarodnim organizacijama", stoji u planu koji prenosi Koha.

MIP izdaje instrukciju za sve institucije, gde je potrebno da se povuku sve prijave, te u kojoj se navodi da se u periodu od jedne godine Kosovo nece prijavljivati u međunarodne organizacije", dalje se navodi u ovom planu.

Takođe, obe strane se obevezuju da će pronaći i identifikovati posmrtne ostatke nestalih, a u vezi sa tim, Priština se obavezuje da će nastaviti iskopavanje na pet lokacija: Mitrovica, Peć, Podujevo, Orahovac i Bistražin, u opštini Ðakovica.

Istovremeno, navodi se da će Priština podneti zahtev za iskopavanja i potragu za nestalim licima na podrucju Raške oblasti, kao i još jedan zahtev o pristupu informacijama srpskoj arhivi, posebno arhivi Jugoslovenske vojske.

Inače, plan primene sporazuma iz Vašingtona je izradila Kancelarija za strateško planiranje, u saradnji sa resornim ministarstvima, a prema uputstvu premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija.

U uvodu dokumenta se navodi da će ovaj "ovakav pristup služiti informisanju partnera o postignutom napretku i koordinaciji napora institucija za sprovođenje sporazuma", navodi Koha, što je juče rekao i zamenik premijera Driton Seljmanaj.

Beograd i Priština, uz posredovanje SAD, potpisali su ekonomski sporazum 4. septembra u Beloj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)