RAT DEMOKRATA OKO PEČATA: Nastavlja se haos i dvovlašće u DS, suprotstavljene struje spremaju se za pravnu bitku

D. MILINKOVIĆ

29. 09. 2020. u 10:11

ISHOD višemesečnih okršaja oko "prestola" u Demokratskoj stranci, a koji su na momente bili i na granici fizičkog obračuna između dve struje, najverovatnije će zavisiti od - partijskog pečata.

РАТ ДЕМОКРАТА ОКО ПЕЧАТА: Наставља се хаос и двовлашће у ДС, супротстављене струје спремају се за правну битку

Obračun Tokom izbornog dana u DS / Foto Ž. Knežević

Deo demokrata, koji je u subotu organizovao izbore i za predsednika izabrao Branislava Lečića, tvrdi da je stranački žig u njihovom posedu. Zoran Lutovac, pak, uzvraća da je štambilj koji imaju "pobunjenici" falsifikat i da je pravi pečat kod njega.

Struja koja se suprotstavila aktuelnom rukovodstvu okupljenom oko Lutovca, odlučna je da izbor Lečića potvrdi na Skupštini stranke koja će uskoro biti održana i na kojoj će biti izabrani i drugi organi - stalni sastav Glavnog odbora, Nadzorni i Etički odbor, Statutarna komisija i Politički savet.

Ideja je da zapisnike sa ove Skupštine overe pečatom za koji tvrde da je jedini legalni i da Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnesu zahtev za upis Lečića kao novog zastupnika DS u registar političkih partija.

Lutovac je, međutim, odlučan da ovo spreči i konačnu odluku verovatno će morati da donese Upravni sud, koji je nadležan i za sporove koji se tiču političkih partija.

- Nemamo nikakav problem da konačno sve razrešimo na sudu, jer znamo da su pravo i pravda na našoj strani. Time bi se i konačno stavila tačka na višegodišnje Lutovčevo uništavanje stranke. Pečat za koji on tvrdi da je pravi i od kojeg se, navodno, nikada ne odvaja i nosi ga uvek u unutrašnjem džepu sakoa, zastareo je i nevažeći, napravljen još devedesetih. Skandalozno je da lider jedne partije pokušava po svaku cenu da zadrži fotelju, čak i kad mu je članstvo na neposrednim izborima poručilo da je vreme da ode - kaže nam izvor iz struje koja oponira Lutovcu.

REPRIZA DEMOHRIŠĆANA

OVO nije prvi put da se Lečić u svojoj političkoj karijeri bori za "pečat", odnosno za to da bude legitimni i legalni predstavnik jedne partije. Naime, njegov narodni pokret "Moja Srbija", koji je osnovao 2007, pristupio je tri godine kasnije Demohrišćanskoj stranci Srbije. Nakon smrti predsednika DHSS Vladana Batića, Lečić je 2011. izabran za novog predsednika, a za potpredsednicu Olgica Batić. Međutim, deo DHSS okupljen oko Živojina Stjepića izabrao je novo stranačko rukovodstvo, koje je Lečićeva struja proglasila nelegitimnim. Posle godinu dana dvovlašća u stranci, 2012. Olgica Batić upisana je u registar političkih stranaka kao zastupnica te partije.

Naši sagovornici tvrde i da je "neviđena sramota" i to što su se pojedinci iz Udružene opozicije Srbije (UOPS), pre svih lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, otvoreno opredelili za Lutovčevu struju. To, po njihovom mišljenju, još jednom dokazuje da je "Lutovac Đilasov stečajni upravnik DS". Interesantno je da je uz Lutovca stao i šef Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je, takođe, potpisao pismo podrške UOPS još aktuelnom predsedniku demokrata:

- Jeremić se, međutim, jednom našem visokom funkcioneru privatno izvinio zbog toga, objasnivši da je nerado pristao na to da ne bi remetio odnose u UOPS. Nažalost, Lutovcu podršku pružaju ljudi koji su izašli iz DS i koji su stranku ostavili u neviđenim dugovima. Zato će jedan od prvih poteza novog rukovodstva biti preispitivanje svih ugovora koje je Đilas potpisivao - tvrdi naš izvor.

MINISTARSTVO: NIKO SE NIJE OBRATIO

 

MINISTARSTVU državne uprave i lokalne samouprave do sada nije dostavljena prijava za promenu podataka upisanih u Registru za DS, rečeno nam je u ovom resoru. Iz Ministarstva pojašnjavaju da je, prema Zakonu o političkim strankama, partija dužna da Ministarstvo obavesti o svakoj promeni podataka koji se upisuju u Registar u roku od 15 dana od dana nastale promene, podnošenjem prijave uz koju se podnosi propisana dokumentacija.

Rešenje o upisu promene podataka, Ministarstvo donosi u roku od 30 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije. Ako promena podataka nije u skladu sa odredbama zakona, programa i statuta stranke, Ministarstvo poziva zastupnika stranke da otkloni nedostatke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)