HOTI U BRISELU: Prvo konačno rešenje, pa ZSO

Tanjug

10. 09. 2020. u 19:14

PREMIJER privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti kaže da Priština neće odstupiti od sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

ХОТИ У БРИСЕЛУ: Прво коначно решење, па ЗСО

Foto: EPA

Hoti je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskpog parlamenta rekao da su na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu pokrenuta važna pitanja, Zajednice srpskih opština i međusobnih finansijskih potraživanja, i ponavlja da je međusobno priznanje jedini put ka punoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

”Potpisali smo sporazum o Zajednici srpskih opština 2015. godine i nećemo odstupiti od tog sporazuma. Sada smo se dogovorili da zajedno dođemo do finalnog sveobuhvatnog dogovora, kako bismo mogli da primenimo i dogovor o ZSO i mnoga druga pitanja”, kaže Hoti.

Tvrdi da kosovski zakoni podrazumevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

”Imao još toga da uradimo, ali dobro je da su sve zajednice potpuno integrisane”, kaže Hoti.

Kada je reč o drugoj otvorenoj temi, finansijskim potraživanjima, Hoti navodi da ona podrazumeva dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete.

”Sve je to važno kako bi normalizovali odnose između naše dve zemlje”, poručuje Hoti.

Avdulah Hoti je pred evropskim poslanicima u Briselu zaključio da ”jedno kroz međusobno priznanje Kosovo može da se u potpunosti angažuje u smislenim odnosima sa Srbijom. ”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)