PREDSTAVNICI “ZARUBEŽNJEFTA” SA MINISTARKOM GOLIĆ: Rafinerija nafte Brod od decembra počinje koristiti gas

R. S.

31. 08. 2020. u 18:54

MINISTARKA za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić održala je video sastanak sa zamenikom generalnog direktora „Zarubežnjefta“ za preradu i prodaju Igorom Šelkunovom i generalnim direktorom Rafinerije nafte Brod Anatolijem Karaljusom.

ПРЕДСТАВНИЦИ “ЗАРУБЕЖЊЕФТА” СА МИНИСТАРКОМ ГОЛИЋ: Рафинерија нафте Брод од децембра почиње користити гас

Foto: Vlada RS

Šelkunov je upoznao ministrku Golić da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom i da očekuju da uskoro počne polaganje cevovoda ispod reke Save, što je uslov za polaganje mreže u krugu Rafinerije. On je rekao da će Rafinerija u Brodu u decembru početi koristiti gas kao energent, što će značajno doprineti kvaliteti vazduha i životne sredine u celini.

- Predstavnici ruskog investitora su najavili početak izgradnje gasno-kompresorskih stanica i puštanje u promet komprimovanog gasa u periodu februar-april 2021. godine - saopšteno je danas iz Vlade RS.

Predstavnici ruskog investitora su istakli da u Rafinieriji nafte Brod nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja plata zbog poremećaja na tržištu usled pandemije. Naglasili su da su sva preduzeća u okviru Nestro grupe preduzela neophodne mere na zaštiti zdravlja radnika, te da su nabavljene dovoljne količine zaštitnih i dezinfekcionih sredstava i da u ovom trenutku nema obolelih radnika.

Direktor Rafinerije Brod Anatolij Karaljus je obavestio ministarku Golić da su radnici u proteklom periodu radili na demontaži starih linija, koje se nisu koristile dugi niz godina, kao i na zaštiti postojeće opreme i uređaja.

Karaljus je istakao da je Rafinerija razvila i novu delatnost – uslužno skladištenje naftnih derivata, zahvaljujući čemu je omogućen i i određen rast plata zaposlenih. On je najavio i početak proizvodnje bitumena , naglasivši da su oprema i postrojenja pripremljeni i da se očekuje isporuka sirovina.

Ministarka Golić je podsetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u Srpskoj i izrazila očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u Republici Srpskoj. Ona je pohvalila i izgradnju četiri male solarne eklektrane u krugu Rafinerije i naglasila da će ministarstvo pružiti punu podršku svim aktivnostima koja doprinose očuvanju radnih mesta i privrednog ambijenta i poboljšanju životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024