BEOGRAD I BANjALUKA BRANE SRPSKU NA IST RIVERU: Cilj sačuvati izvorni Dejton i RS vratiti ukinute nadležnosti

S. MIŠLjENOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

28. 08. 2020. u 10:00

БЕОГРАД И БАЊАЛУКА БРАНЕ СРПСКУ НА ИСТ РИВЕРУ: Циљ сачувати изворни Дејтон и РС вратити укинуте надлежности

Foto. AP i "Novossti"

OD potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u proteklih četvrt veka, Republici Srpskoj oduzeto je više od 80 nadležnosti koje su prenete na nivo Bosne i Hercegovine.

Glavnu ulogu u rušenju dogovora koji je označio kraj rata u BiH i očiglednom sistematskom "gušenju" Banjaluke imali su visoki predstavnici za BiH.

Zbog toga je ključni interes Srbije, a koji je još jednom potvrđen na sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa rukovodstvom Srpske u Beogradu, u sredu, da se sačuva izvorni "Dejton" i zaustavi višegodišnje razvlašćivanje i tiho gašenje RS.

U suprotnom, ukoliko se nastavi proces da se od Srpske napravi ljuštura bez sadržaja, Banjaluka će zatražiti rešavanje pitanja statusa RS i u tome računa i na podršku Beograda. Tu je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik bio više nego jasan, upitavši međunarodnu zajednicu kako je moguće da je Kosovu dato pravo da se izdvoji iz Srbije, a da RS to pravo nema. I Vučić je rekao da je više puta zatražio odgovor međunarodnih partnera zašto su na delu dvostruki aršini, ali da ga nikada nije dobio.

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir upozorava da bez RS nema dejtonske Bosne. On kaže da je jedno od mesta gde se vodi diplomatska ofanziva da se sačuva pozicija Srpske, i Savet bezbednosti UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini:

Foto. AP i "Novossti"

- Ni iz Brisela ne dolaze takve signali koje političko Sarajevo želi da prikaže. Ono izaziva trajnu nestabilnost u BiH jer smatra da im je u ratu oduzeta pobeda i svaki put kada se demonstrira neki oblik srpskog jedinstva, oni žele da pokažu da postoje razlike između nacionalnog interesa Srbije i bosanskih Srba. Zatim padaju u paniku, pa odmah slede pretnje da će rešiti pitanje RS poput Hrvatske u "Oluji". Ali, ovo više nisu devedesete, sada je potpuno promenjena struktura moći u međunarodnoj politici, unipolarni poredak i glavne sile Zapada koje su napravile BiH ovakvu kakva jeste, više o njoj ne odlučuju same.

VAŽNO PITANjE ORUŽANIH SNAGA

PREMA rečima Anđelkovića, u slučaju povratka na izvorni "Dejton", RS nema razloga da bude nezadovoljna, odnosno u budućnosti će moći sama, ako proceni, da traži svoj put:

- Dejtonski sporazum pretpostavlja RS kao državu i podrazumeva da ona ima vojsku i sve svoje institucije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je najbolji put onaj koji su zacrtali Vučić i Dodik, a to je da se akcenat stavi na odbranu izvornog "Dejtona", koji je konstantno kršen od strane bošnjačke sarajevske elite i dela njihovih zapadnih mentora:

- Ovo što sada Srbija pokreće zajedno sa RS nije nikakvo rušenje "Dejtona", razdruživanje BiH, već vraćanje na početni sporazum. Odbrana "Dejtona" može da se pokrene pred međunarodnim forumima, ali ne apstraktna odbrana, nego konkretna, koja podrazumeva vraćanje svih ovlašćenja RS. Tu su se Vučić i Dodik složili, bez obzira na to što su možda na različite načine stvar definisali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sto123

28.08.2020. 15:50

Само српско јединство и слога. 92-ге Срби су имали 70%грунта у бих (мл.слово). Вековима су били већински народ и имали своје краљеве у својој држави. А онда је муслиманима шепави загорац дао националност, иако многи још на таванима чувају славске иконе. Србима вратити све што је српско

Vladimir

28.08.2020. 20:19

Ko kaže da imamo podršku Rusije posle glasanja protiv Lukašenka? Zašto mislite da nas oni ne bi iznenadili isto tako kao što smo mi iznenadili Lukašenka? Zašto bi dali nekome podršku i komplikovali sebi poziciju za nekoga ko će ih sutra izdati? Mogli smo ćutati.