REALIZACIJA VUČIĆEVE IDEJE: Formira se tim za zaštitu svetinja

D. MILINKOVIĆ

17. 08. 2020. u 09:00

VLADA Srbije trebalo bi u narednim danima da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formira specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi naš narod - saznaju "Novosti".

РЕАЛИЗАЦИЈА ВУЧИЋЕВЕ ИДЕЈЕ: Формира се тим за заштиту светиња

Foto Z. Jovanović

Prema našim informacijama, ova ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio o nužnosti uspostavljanja ovakvog tela podstaknut novim udarima vlasti u Prištini na manastir Visoki Dečani, dobila je veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Ideja šefa države je da se kroz rad ovog tima međunarodnoj javnosti argumentivano predoče svi rizici od nestajanja hrišćanske baštine, pre svega na KiM, ali i da se spreči da slična zla sudbina zadesi srpska sveta mesta u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori.

Kako saznajemo, ovaj tim trebalo bi da čini značajan broj eksperata iz raznih oblasti, od istoričara i istoričara umetnosti, arhitekata, slikara, do crkvenih velikodostojnika i intelektualaca, uglednih javnih ličnosti.

Predsednik Vučić poručio je da je zaštita srpske kulturne i verske baštine, pre svega na KiM, ali i na drugim mestima na kojima žive naši sunarodnici, prioritet naše državne politike. On je upozorio da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, kao i da je taj čin u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i sa propisima koje je donela Priština.

Vučić je najavio da će na narednom sastanku u Briselu, 7. septembra, od predstavnika kosovskih Albanaca i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Jedan od ciljeva - svetu predočiti udare na hramove, od Dečana, pa nadalje

Prema podacima Kancelarije za KiM, na prostoru južne srpske pokrajine nalazi se oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. Oko 150 crkava, manastira i drugih verskih objekata SPC uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture. Uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. Uuništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Foto "Novosti"

Srpska baština decenijama je bila na udaru i u Hrvatskoj, gde je po mnogima nad njom sproveden "kulturni genocid". Prema nekim podacima, samo tokom rata devedesetih iz srpskih crkava u Hrvatskoj nestalo je više od 7.000 ikona. Trenutno su na delu i pokušaji "svojatanja" srpske baštine u Crnoj Gori.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da je zbog svega ovoga što se dešava pravi trenutak za formiranje tima za zaštitu svetinja, a možda čak, kako kaže, i uvođenje "identitetskih ministarstava" - za veze sa Srbima van Srbije, za KiM i za vere:

Na KiM se nalazi oko 1.300 naših crkava i manastira

- Svakako podržavam sve inicijative za zaštitu srpstva i naše kulturne baštine. Sad su se ispoljile krajnje namere mnogih koji pokušavaju da unište ili prisvoje naše svetinje i na KiM, i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, što je veliki udar i na naš istorijski, verski i kulturni identitet i opasnost za opstanak našeg naroda. Neko ima nameru da nas sabije na prostor Srbije bez KiM i Republike Srpske, i to ne smemo dozvoliti - kaže Raković za "Novosti".

U DEČANIMA SPAS TRAŽE I ALBANCI

RADOVI, odnosno proširenje puta koji se prostire kroz zaštićenu manastirsku zonu, ugrožavaju postojeću potporu oko imanja Visokih Dečana i mogli bi, ukoliko se nastave, da ugoroze i crkvu iz 14. veka. Zbog toga osim monaha, vernika i čitavog srpskog naroda, zbog najnovijeg ataka na svetinju brinu i mnogi Albanci, koji priznaju da su kraj moštiju svetog kralja Stefana Dečanskog pronašli izlečenje za sebe ili svoje najmilije.D. Z.

Vlada Srbije i SPC odlučne da zaštite našu baštinu na KiM, u Hrvatskoj i Crnoj Gori

OBAVEŠTEN I UNESKO

NAKON privremene obustave radova na putu Dečani - Plav koji ugrožavaju Visoke Dečane, otac Sava Janjić, iguman manastira, izrazio je juče nadu da će se u narednim danima rešiti to pitanje o kome međunarodna zajednica ima jasno i nedvosmisleno mišljenje. On je kao naročito važno ocenio to što će predsednik Vučić u Briselu pomenuti to pitanje od vitalnog značaja za zaštitu baštine na KiM, za Srbiju i SPC.

- To nije pitanje spremnosti na diskusiju, već poštovanja zakona koji zabranjuje gradnju magistralnih puteva kroz zaštićene zone, posebno pored spomenika iz 14. veka i jednog od najvažnijih srpskih srednjovekovnih manastira koji su pod zaštitom Uneska.

Arhimandrit Sava je naveo je da se i Ministarstvo kulture zbog svega što se dešava obratilo Unesku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)