BELA KUĆA PRIMAMLJIVIJA OD BERKLIJA: Kamala Haris, prva Afroamerikanka kandidat za potpredsednika SAD

D. SAVIĆ

12. 08. 2020. u 23:46

IZBORNA kampanja za 46. predsednika SAD mogla bi se već nazvati istorijskom ne samo zbog toga što se odvija usred epidemije virusa korona, čak ni zato što je kandidat za potpredsednika prva Afroamerikanka, već zbog dosad nezabeleženog značaja koji se u kampanji pridaje baš ovoj funkciji među demokratama.

БЕЛА КУЋА ПРИМАМЉИВИЈА ОД БЕРКЛИЈА: Камала Харис, прва Афроамериканка кандидат за потпредседника САД

Kamala Haris / Foto EPA

I pre nego što je demokratski favorit za Belu kuću Džozef Bajden (78) obznanio da u trku za Belu kuću sa njim, kao potpredsednički kandidat, ulazi senatorka iz Kalifornije Kamala Haris (55), iz redova liberala se čuo poziv: "Glasajte za potpredsednika!"

Po ocu Jamajkanka, a po majci Indijka, Kamala, čije ime na sanskritu znači "lotos", i sama se kandidovala za predsednika SAD, ali je zbog nedovoljno sredstava, napustila unutarstranačku trku i podržala Bajdena. Nekadašnja državna tužiteljka Kalifornije i druga afroamerička senatorka u istoriji gornjeg doma Kongresa, Harisova je četvrta žena koju demokrate kandiduju za ovu poziciju.

Prethodne tri su izgubile, ali Harisova kaže da joj je čast što je nominovana. Iz intelektualne je porodice naučnika sa Berklija, naoružana diplomama prava i ekonomije.

KINESKI

- SAD će biti u vlasništvu Kine ako Tramp izgubi. Ako ne pobedim na izborima, Kina će posedovati SAD. Moraćete da naučite kineski jezik - opisao je budućnost Amerike bez njega u Beloj kući američki predsednik.

Harisova ne potencira svoje poreklo, ali je angažovana na afroameričkim pitanjima, pa demokratski štab računa da će, usred antirasističkih nemira u SAD, učvrstiti tamnoputi deo birača da glasaju za Bajdena. Ali, ako Bajden pobedi, sa zdravstveno osetljivim predsednikom, duboko zašlim u osmu deceniju, Harisova, udata pre šest godina i bez dece, mogla bi da se nađe u situaciji o kojoj je nedavno pisao uticajni američki politički magazin "Forin afers". Pišući o značaju uloge potpredsednika SAD, časopis je naveo kako je, recimo, Al Gor, demokratski potpredsednik Bila Klinton, odigrao važnu ulogu u odluci za bombardovanje naše zemlje.

Njena mlađa sestra Maja bila je savetnica nekadašnje predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton. Njenu kandidatura Tramp je propratio izjavom da je iznenađen što je Bajden izabrao kad je bila "veoma neprijatna" prema njemu tokom unutarpartijskih izbora demokrata i odnosila se bez poštovanja.

TRAMP: IGRAČI NBA SU GLUPI

SUKOB Trampa i NBA lige se nastavio ocenom predsedsednika SAD da su igrači najbolje košarkaške lige sveta - glupi: "Oni su veoma glupi, jer klečanjem protestuju protiv socijalne nepravde. Klečanje je užasna stvar za košarku. Rejting im je očajan, brojke užasne. Ljudi su ljuti, jer kleče. Jednostavno, to rade užasno, i NBA je u nevolji. Mnogo većoj nego što razumeju", ocenio je Tramp i dodao da ga ne bi me iznenadilo da nastave da ga kritikuju. Odgovorio mu je Lebron Džejms: "Ne verujem da će NBA izgubiti nešto ukoliko Donald Tramp prestane da nas gleda", rekao je "kralj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)