SVETSKI MEDIJI O VELIKOJ POBEDI SNS: Izbori u Srbiji važna tema novinskih agencija od Amerike do Rusije

Tanjug

22. 06. 2020. u 09:18

Rojters ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ВЕЛИКОЈ ПОБЕДИ СНС: Избори у Србији важна тема новинских агенција од Америке до Русије

Foto: Tanjug

SVETSKE agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji, a ruska agencija TAS i britanska agencija Rojters tu vest su prenele pod oznakom hitno.

Rojters ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom.

Rojters smatra i da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD po pitanju Kosova i Metohije.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na projekcije Ipsosa i Cesid-a, da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mestu, sa 4,1 odsto glasova.

Biračka mesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, navodi Rojters.

AP navodi i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, i da će u nju ući tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima.

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije korona virusa.

AP ocenjuje da je Vučić, "iako se na izborima nije birao predsednik zemlje, dominirao u kampanji".

Ruska agencija TAS poziva se u svojoj vesti na preliminarne podatke Centra za praćenje izbora koji, kako navodi, pokazuju da je SNS osvojila 63 odsto glasova i da je izlaznost bila 50,2 odsto.

Italijanska agencija ANSA takođe je prenela da je SNS pobedila na izborima sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!